Aυστηρότεροι νόμοι για τους τζιχαντιστές

Aυστηρότεροι νόμοι για τους τζιχαντιστές

Ο «τουρισμός ισλαμιστών» βρίσκεται στο απόγειό του. Η Γερμανία προσπαθεί να τον αναχαιτίσει με αυστηροποίηση της νομοθεσίας. «Στάμπα στις ταυτότητες για όσους περνούν μέσω της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία».
Για τον πραγματικό αριθμό τους μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Οι πιο αξιόπιστες έγιναν το καλοκαίρι από την συμβουλευτική εταιρεία Soufan της Ν. Υόρκης. Σύμφωνα με έκθεσή της από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία πριν από τρία χρόνια πάνω από 12.000 αλλοδαποί από 81 χώρες έχουν ασπαστεί την ακραία ιδεολογία της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και μάχονται ως εθελοντές στο πλευρό της.
«Διαδικασία τύπου TÜV για ισλαμιστές»
O υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας
O υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας
Η γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος υπολογίζει ότι ο αριθμός των μαχητών από τη Γερμανία ξεπερνά τους 400, από τους οποίους οι περισσότεροι εισχωρούν στο «Ισλαμικό Κράτος». Η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο έχει θέσει ως στόχο να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για να καταπολεμήσει τον τουρισμό επίδοξων τζιχαντιστών. Στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, όπως ο αντιπρόεδρος της ΚΟ της CDU Τόμας Στρομπλ ζήτησαν την ποινικοποίηση ακόμη και της προπαγάνδας για ισλαμιστικές οργανώσεις, κυρίως όταν πρόκειται για εκπαίδευση σε στρατόπεδα των τρομοκρατών στο Ιράκ ή στη Συρία. «Πρέπει να περάσουμε το ποινικό δίκαιο και την ποινική μας δικονομία από μια διαδικασία τύπου TÜV για Ισλαμιστές», είπε χαρακτηριστικά. Για τους αλλοδαπούς τζιχαντιστές με άδεια παραμονής στη Γερμανία ορισμένου χρόνου θα πρέπει να ληφθεί μια σειρά από μέτρα που θα κάνει αδύνατη την επανείσοδό τους στη χώρα, όπως ανέφερε η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Για όσους έχουν διπλή υπηκοότητα η σκέψη είναι να τους αφαιρεθεί η γερμανική.
«Στάμπα στις ταυτότητες»
Μεγαλώνει το κύμα τζιχαντιστών από τη Δύση
Μεγαλώνει το κύμα τζιχαντιστών από τη Δύση
Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού εξετάζουν ακόμη να πάρουν μέτρα ώστε να δυσκολέψει η έξοδος επίδοξων τζιχαντιστών μαχητών από τη Γερμανία. «Όποιος ταξιδεύει μέσω Τουρκίας προς το Ιράκ και τη Συρία δεν χρειάζεται διαβατήριο, η ταυτότητα αρκεί», είπε στη εφημερίδα die Welt ο βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, εμπειρογνώμων σε θέματα εσωτερικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. «Γι αυτό θα ήταν χρήσιμο εάν οι αρχές είχαν τη δυνατότητα να σταμπάρουν την ταυτότητα εκείνων που πηγαίνουν προς τις χώρες αυτές για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.» Ο Μπόζμπαχ επισημαίνει ότι σε περίπτωση δικαιολογημένης υπόνοιας ότι κάποιος φεύγει από τη Γερμανία για να ενταχθεί σε ισλαμιστική οργάνωση, μπορεί να του αφαιρεθεί το διαβατήριο, κάτι που δεν ισχύει για την αστυνομική ταυτότητα.
Σε σχέση με το προχθεσινό ψήφισμα των ΗΕ που αφορά στην ευθύνη των κρατών μελών να σταματήσουν τις κινήσεις επίδοξων τζιχαντιστών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εμφανίστηκε συγκρατημένος λέγοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο αυτό το ψήφισμα επιφέρει αλλαγές στην ποινική νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να περιοριστεί «η ελευθερια και το κράτος δικαίου».
Ειρήνη Αναστασοπούλου / Süddeutsche Zeitung, Welt  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»