ΠΟΛΙΤΙΚΗ 13:59 Μήνυμα στήριξης πριν τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Μήνυμα στήριξης πριν τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας μέχρι το ορόσημο της προεδρικής εκλογής αναμένεται να θέσει επί τάπητος ο κ. Αντώνης Σαμαράς κατά το σημερινό προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με την κ. Αγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα που, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελαρία διαμηνύει, ευλόγως, ότι η απόφαση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος δεν είναι διμερής, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και του συνόλου των εταίρων της, η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται τη σημασία της σημερινής συνάντησης για την ευόδωση της στρατηγικής εξόδου από το Μνημόνιο και την εποπτεία της τρόικας, υπό τη σημερινή της μορφή.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο, πάντως, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έστελνε τα δικά του μηνύματα. Ενώ η Αθήνα δηλώνει δημοσίως ότι δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα κάνει χρήση ούτε καν των κεφαλαίων του ΔΝΤ για την προσεχή διετία, ο κ. Ντράγκι, από το Ευρωκοινοβούλιο, επεσήμανε ότι, όπως και στις υπόλοιπες χώρες, «δεν υπάρχει παζάρι... εμείς κάνουμε την πολιτική μας βάσει της εντολής που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους». Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης εξήρε μεν τη «σημαντική πρόοδο της Ελλάδας», ωστόσο επέμεινε ότι η έξοδος στις αγορές κατέστη εφικτή ακριβώς λόγω αυτής της προσπάθειας, καθώς «οι αγορές βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και σε όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα». Μάλιστα, ενώ τα σχέδια της Αθήνας προβλέπουν απεμπλοκή από το Μνημόνιο και στήριξη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας στις αγορές (και σε ρέπος από φορείς του Δημοσίου), ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι η σημερινή, ευνοϊκή, συγκυρία των αγορών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι θέσεις Ντράγκι απηχούν τις απόψεις αρκετών στην Ευρωζώνη που προκρίνουν την παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα, τόσο για λόγους εποπτείας της προώθησης των μεταρρυθμίσεων όσο και για δημοσιονομικούς. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς -έχοντας σαφή εικόνα των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση- αναμένεται να επιμείνει στον σχεδιασμό για απεμπλοκή της Ελλάδας από τα Μνημόνια, με παράλληλη διατήρηση μιας μορφής εποπτείας από την Κομισιόν επί του προϋπολογισμού, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις συνθήκες.

Σε αυτό το πνεύμα ήταν, άλλωστε, και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου Μνημονίου, εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας», επεσήμανε, δείχνοντας ότι, κατά το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ βρίσκεται μες στην καρδιά της Ευρωζώνης όχι ως δανειστής επειδή διαθέτει κεφάλαια, αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία, αυτή όμως έχει μεταφερθεί στην Ευρ. Επιτροπή και στα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ακολουθούμε τις διαδικασίες και να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, αξιολογώντας ως ιδιαιτέρως σημαντικό για την ελληνική προσπάθεια «το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει ήδη στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ».
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc