Χονγκ Κονγκ: Χαοτική η κατάσταση με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP

Χονγκ Κονγκ: Χαοτική η κατάσταση με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ Λιούνγκ Τσουν-γινγκ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει σύντομα ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, έπειτα από τις τελευταίες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην πρώην βρετανική αποικία.
Ο Λιούνγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να περικυκλώσουν την έδρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το σχέδιό τους να αποκλείσουν την καρδιά του οικονομικού κέντρου της Ασίας, τη συνοικία Central.
Αυτό ήταν το πρώτο διάγγελμα του πρωθυπουργού του Χονγκ Κονγκ στους διαδηλωτές μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων από τους φοιτητές την προηγούμενη Δευτέρα. Παρόλα αυτά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων.
Παράλληλα ο Λιούνγκ ζήτησε από τους πολίτες να μην συμμετέχουν σε «παράνομες» διαδηλώσεις.
Παρόλα αυτά μαζική είναι η συμμετοχή του κόσμου στις σημερινές κινητοποιήσεις, με περίπου 1.500 ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης και του νομοθετικού συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ.
Το κίνημα Occupy Central, επικεφαλής του οποίου είναι δύο πανεπιστημιακοί και ένας ιερέας, επίσπευσε τα σχέδιά του για κινητοποιήσεις κατά τρεις ημέρες, αφού δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται την τελευταία εβδομάδα έξω από την έδρα της κυβέρνησης. Αρχικά οι διοργανωτές του κινήματος σκόπευαν να αποκλείσουν την οικονομική συνοικία Central του Χονγκ Κονγκ την 1η Οκτωβρίου, εθνική επέτειο της Κίνας.
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κλιμακώθηκαν αργά την Παρασκευή το βράδυ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και πέρασαν στην εσωτερική περίμετρο της έδρας της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τους ηγέτες των φοιτητών, στην κινητοποίηση αυτή πήραν μέρος περίπου 80.000 άνθρωποι, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Συνολικά 74 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και τρία ηγετικά στελέχη του κινήματος των φοιτητών αλλά και τρεις βουλευτές, συνελήφθησαν την Παρασκευή. Επίσης, τουλάχιστον 29 πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν.
Η Κίνα, η οποία ανέκτησε το 1997 το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται πράγματι από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι επιλεγμένοι από μια επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.
Ένας συνασπισμός φιλοδημοκρατικών κινημάτων υπό την οργάνωση Occupy Central διεξάγει έκτοτε εκστρατεία για να καταγγείλει αυτό που πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θεωρούν αυξανόμενη επέμβαση του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις.
Το Occupy Central ζητεί την «απόσυρση» της απόφασης του Πεκίνου και «την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικών μεταρρυθμίσεων».  kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc