Στη Βουλή οι πρώτες φοροελαφρύνσεις

Στη Βουλή οι πρώτες φοροελαφρύνσεις

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Λίγες ημέρες πριν καταφθάσει η τρόικα στην Αθήνα, η κυβέρνηση προχωρεί μονομερώς στη θεσμοθέτηση των πρώτων φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ. Πρώτη ρύθμιση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή είναι η μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης (10-12 λεπτά το λίτρο). Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 θα ανακοινωθεί το σχέδιο με τις παρεμβάσεις στη φορολογία που θα γίνουν σταδιακά:
Ειδικότερα, θα προβλέπεται: • η εφαρμογή της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά μειωμένη κατά 30% • η σταδιακή μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) • η κατάργηση του φόρου πολυτελείας αυτοκινήτων • η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης • η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η τρόικα δεν έχει δώσει καμία απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τα αιτήματα που της έχει παρουσιάσει αναλυτικά εδώ και καιρό. Ωστόσο, οι φοροελαφρύνσεις θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει.
Μάλιστα, η τρόικα θα ενημερωθεί για όλα αυτά και γενικότερα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ενόψει του ελέγχου που είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Νωρίτερα, ο υπουργός θα έχει το πρωί σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετασθούν τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, στη σύσκεψη αυτή θα καθοριστεί και η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη. Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας του επερχόμενου ελέγχου των δανειστών μας, ο κ. Χαρδούβελης θα παρουσιάσει σήμερα στους επικεφαλής της τρόικας τις ελληνικές θέσεις, ενώ παράλληλα θα τεθούν επί τάπητος τα κυριότερα θέματα του ελέγχου και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένα βασικό χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων.
Οπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο συγκεκριμένος έλεγχος θα είναι εκ των πραγμάτων «πιεσμένος» χρονικά, δεδομένου ότι τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν ενημερώσει πως θα αναχωρήσουν στις 8 Οκτωβρίου για να παρευρεθούν στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 12 του μήνα. Το πιο πιθανό, δε, είναι να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα στελέχη της τρόικας -από Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)- ενώ είναι προγραμματισμένο να παρευρεθεί στην Ουάσιγκτον και ο κ. Χαρδούβελης.
Αυτό σημαίνει πως από τώρα γνωρίζουν όλοι ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τις παρούσες συζητήσεις δεν μπορούν να αναλυθούν σε βάθος χρόνου. Ετσι, αυτό που προέχει είναι να υπάρξει σύμπνοια αναφορικά με τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού. Κρισιμότερο όλων είναι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια κοινή συνισταμένη για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Η τρόικα το υπολόγιζε στα 2 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο στα 900 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές έχουν αλλάξει, κυρίως εξαιτίας του ότι θα περιληφθούν πλέον στον νέο προϋπολογισμό και οι φοροελαφρύνσεις.
Εκεί που θα υπάρξουν προβλήματα, όμως, είναι στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα με «σκληρές» διαθέσεις, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω σε ό,τι αφορά την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και εκτιμάται ότι θα πιέσει για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, ΦΠΑ, ενιαίο μισθολόγιο κ.λπ.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc