Η οικονομία σε πρώτο πλάνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η οικονομία σε πρώτο πλάνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
25/09/2014
Η ελληνική οικονομία και η πορεία της παραμένει στο επίκεντρο της επικαιρότητας εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα ζητήματα της ανεργίας και του πληθωρισμού μονοπωλούν το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών παραγόντων, στον απόηχο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με απώτερο στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 2%.
Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε «κύριο εχθρό της Ευρώπης την ανεργία», η οποία, όπως είπε, οφείλεται «σε ένα γενικότερο αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης όσον αφορά το μέλλον και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών».
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία ενίσχυσης των επενδύσεων, τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων, αλλά και την ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης. Οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες, είπε ο κ. Ντράγκι, πρέπει να ξαναγίνουν αισιόδοξοι για το μέλλον και για τη δύναμη της Ευρώπης.
Ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι ασθενική και άνιση, δεν αποδέχεται όμως ούτε ότι σημειώνεται ύφεση ούτε ότι υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού. «Για το ευρώ δεν υπάρχει επιστροφή», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι η Φραγκφούρτη διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα «το έχουμε ήδη αποδείξει και μπορούμε να το αποδείξουμε και στο μέλλον».
Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι καθυστερήσεις πληρωμών τόσο προς τον ιδιωτικό όσο και προς τον δημόσιο τομέα αυξήθηκαν από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Πάντως, την τελευταία διετία σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία διαπιστώνεται κάποια πρόοδος.
Όπως επισημαίνεται, το 2012 το κόστος από καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου ήταν στην Ελλάδα στο 0,19% του ΑΕΠ, ποσοστό που ήταν το ψηλότερο στην Ε.Ε., ενώ το χαμηλότερο παρατηρήθηκε στη Φινλανδία με 0,005%.  elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc