«Νέο κλίμα» για το κυπριακό από τη Ν. Υόρκη


«Νέο κλίμα» για το κυπριακό από τη Ν. Υόρκη

Κινητικότητα στο κυπριακό, μετά τη συνάντηση του αμερικανού υπ. Εξ. Τζον Κέρι με τον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη δύο μέρες πριν τη Γ.Σ του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν είχε ο Ευ. Βενιζέλος.
Την πρόθεση των ΗΠΑ να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού, εξέφρασε ο αμερικανός υπ. Εξωτερικων, Τζον Κέρι, στον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, σε συνάντηση που είχαν χθες στη Ν. Υόρκη.
Στο πλαίσιο της προσωπικής του εμπλοκής στη διαδικασία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενδέχεται μάλιστα να επισκεφθεί τη Λευκωσία ίσως και εντός του προσεχούς διμήνου, όπως άφησαν να εννοηθεί στενοί του συνεργάτες. Στο μεταξύ ο Τζον Κερι θα εχει επαφές και με την τουρκική πλευρά τις επόμενες ημέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αρχίζει τυπικά την Τετάρτη, και ενώ θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής για την «κλιματική αλλαγή».
Έμφαση στη στάση της Άγκυρας
Έμφαση στις επόμενες ενέργειες της Άγκυρας δίνει ο Ν. Αναστασιάδης
Έμφαση στις επόμενες ενέργειες της Άγκυρας δίνει ο Ν. Αναστασιάδης
Στο πλαίσιο της συναντησης Κέρι-Aναστασιάδη, ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών μετέφερε την εκτίμηση ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, ενώ και ο κ. Αναστασιάδης περιορίσθηκε να σημειώσει ότι αν όντως αυτό ισχύσει θα διαφανεί από τη συμπεριφορά της Άγκυρας και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το προσεχές διάστημα.
Δεν εξετάστηκε η προοπτική διορισμού ειδικού συντονιστή των ΗΠΑ για το κυπριακό, ωστόσο αρμόδιοι αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν αυξημένη σημασία στο «νέο κλίμα» που δημιουργήθηκε από την παρουσία του νέου ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.
Βενιζέλος: Δεν υπάρχει πρόβλημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα
Κυπριακό, σκοπιανό και διεθνείς κρίσεις στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Μπαν Κι Μουν
Κυπριακό, σκοπιανό και διεθνείς κρίσεις στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Μπαν Κι Μουν
Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο εξέτασαν πρωτίστως το κυπριακό, όπως και το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, αλλά και όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων.
Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί πολύ καλή εξέλιξη τον διορισμό του κ. Άιντε ως μεσολαβητή, ενώ υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η όποια λύση του κυπριακού δεν νοείται να θίγει το κεκτημένο της μιας, ενιαίας διεθνούς προσωπικότητας της χώρας, ενώ πρέπει η λύση να γίνει δεκτή από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφισμάτων.
Αναφορικά με το «σκοπιανό» επανέλαβε την εθνική θέση υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά έναντι πάντων για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes). Για το θέμα της ISIS τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητoποίηση και συνεργασία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν έχει πρόβλημα δράσης τζιχαντιστών στην επικράτειας της.
Aθανάσιος Έλλις, Νέα Υόρκη   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc