Η Τουρκία θα πρέπει να ανησυχεί για το IS

Η Τουρκία θα πρέπει να ανησυχεί για το IS

H Τουρκία θα πρέπει να ανησυχεί σε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος (IS), υποστηρίζει ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου.
Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει την προέλασή της και καταλαμβάνει νέες περιοχές στη βόρεια Συρία στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, θεωρεί πως ο κύριος λόγος που οι τζιχαντιστές καταφέρνουν να συνεχίζουν την προέλασή τους είναι η αδυναμία των αντιπάλων. Η έκταση είναι πολύ μεγάλη και οι Κούρδοι που ζουν σε αυτές τις περιοχές δεν είναι καλά εξοπλισμένοι. Ο γερμανός επιστήμονας εκτιμά επίσης πως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει εξοπλιστεί με βαρύ οπλισμό το τελευταίο διάστημα, τον οποίο και χρησιμοποιεί.
Στην ερώτηση εάν η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι τζιχαντιστές να επεκτείνουν τη δράση τους και στην τουρκική επικράτεια, ο Γκίντο Στάινμπεργκ απαντά:
«Ναι σίγουρα. Προς το παρόν ο στόχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι να καταλάβουν μια περιοχή στα ανατολικά και βορειανατολικά της Συρίας. Εκεί αντιστέκονται οι Κούρδοι και είναι ο κύριος στόχος».
H «διγλωσσία» της Τουρκίας
Πρόσφυγες από τη Συρία κατευθύνονται προς την Τουρκία
Πρόσφυγες από τη Συρία κατευθύνονται προς την Τουρκία
Ωστόσο, ο γερμανός επιστήμονας τονίζει πως η πολιτική της Άγκυρας απέναντι στην IS διακρίνεται από «διγλωσσία». Επιτρέπουν, για παράδειγμα, σε πολλά τμήματα των συνόρων, τα οποία εν τω μεταξύ ελέγχονται από την IS, να γίνονται πολλές ανταλλαγές, να μπορούν να αποσύρονται οι μαχητές στα τουρκικά σύνορα ή να μπορούν να εισέρχονται μέσω Τουρκίας στη Συρία. Ποιο θα μπορούσε όμως να είναι το κίνητρο αυτής της αντιφατικής στάσης για την Τουρκία;
«Υπάρχουν δυο σημαντικά κίνητρα. Το ένα είναι ότι στο παρελθόν είχε ανεχθεί ανοιχτά την προκάτοχο της IS την οργάνωση Μέτωπο Nusra. Και αυτό γιατί η Τουρκία επιθυμεί την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Αυτό της είναι πιο σημαντικό. Και φυσικά το Ισλαμικό Κράτος είναι μια αντιπολιτευόμενη ομάδα απέναντι στο καθεστώς Άσαντ. Και το δεύτερο είναι ότι δεν θέλει να ενισχυθούν οι Κούρδοι της Συρίας και να εγκαθιδρύσουν μια αυτόνομη περιοχή στα συριακά εδάφη, όπως συνέβη με τους Κούρδους του Ιράκ. Αυτά τα δύο κίνητρα φαίνεται να είναι σημαντικότερα για την Τουρκία από ό,τι να καταπολεμήσει μια τρομοκρατική οργάνωση όπως την IS. Και δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι θα αλλάξει κάτι στην πολιτική της Τουρκίας».
Θα χρειαστούν και χερσαίες επιχειρήσεις
Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά στο Ιράκ
Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά στο Ιράκ
Τις τελευταίες μέρες πάνω από 100.000 Τούρκοι εγκατέλειψαν τις περιοχές τους με προορισμό την Τουρκία. Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Για τον Γκίντο Στάινμπεργκ αυτή είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας για τους Κούρδους. Ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος. Επίσης η Τουρκία θα έπρεπε να επανεξετάσει την πολιτική της απέναντι στους Κούρδους και να εντείνει την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK. Αυτός ίσως θα ήταν και ένας τρόπος να βοηθηθούν οι Κούρδοι της Συρίας, όπου η συνεργασία μαζί τους είναι δυσκολότερη.
Ο γερμανός επιστήμονας πιστεύει πάντως πως δεν αρκούν οι εναέριες επιθέσεις και το αποτέλεσμα θα κριθεί στο έδαφος. Τέλος, ο Γκίντο Στάινμπεργκ θεωρεί πως η πρόσφατη απελευθέρωση των 49 Τούρκων ομήρων μετά από 100 μέρες ομηρίας στα χέρια της IS αποκλείεται να έγινε χωρίς ανταλλάγματα. Θα μπορούσαν να ήταν λύτρα αλλά και υποσχέσεις ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική της «διγλωσσίας» απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.
Dirk Oliver Heckmann / Μαρία Ρηγούτσου  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc