Οι ΗΠΑ επιτίθενται κατά του IS στη Συρία

Οι ΗΠΑ επιτίθενται κατά του IS στη Συρία

Νέα κλιμάκωση στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Οι ΗΠΑ έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη θέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης στο συριακό έδαφος. Τις επιχειρήσεις συνέδραμαν συμμαχικά αραβικά κράτη.
Οι ΗΠΑ έκαναν πραγματικότητα τις προειδοποιήσεις τους για διεύρυνση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης IS στο συριακό έδαφος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε συνεργασία με συμμάχους των ΗΠΑ προχώρησαν σε βομβαρδισμό των εξτρεμιστών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, τη σχετική διαταγή έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ως ανώτατος επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP, ότι στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς συμμετείχαν οι ένοπλες δυνάμεις αραβικών συμμαχικών κρατών. Όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι Times της Ν. Υόρκης φιλοξένησαν δηλώσεις αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους οι επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους επικεντρώθηκαν στη βορειοανατολική συριακή επαρχία Ράκα, που αποτελεί ένα από τα προπύργια της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επλήγησαν και στόχοι κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Συρίας.
Είχε ενημερωθεί η συριακή κυβέρνηση
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς συμμετείχαν οι ένοπλες δυνάμεις αραβικών συμμαχικών κρατών
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς συμμετείχαν οι ένοπλες δυνάμεις αραβικών συμμαχικών κρατών
Όπως ανακοίνωσε η συριακή κυβέρνηση, η ίδια είχε ενημερωθεί από την Ουάσιγκτον για τους επικείμενους βομβαρδισμούς στο έδαφός της. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένη Έθνη είχε λάβει σχετική ενημέρωση από τις ΗΠΑ.
Κάτοικοι της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας Ράκα έκαναν λόγο μέσω twitter για ισχυρές εκρήξεις και επανειλημμένες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από την περιοχή. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα στο Λονδίνο επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, στις οποίες αναφέρονται πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες μαχητές του IS κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Jens Jensen / Άρης Καλτιριμτζής (dpa, afpd)  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»