«Σωστή» η γερμανική στάση στο κούρεμα
«Σωστή» η γερμανική στάση στο κούρεμα
Οι ζυμώσεις για την ανάληψη ευρύτερης δράσης κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ένα άρθρο γνώμης για τη γερμανική συμμετοχή στο ελληνικό κούρεμα χρέους, τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τη διεθνή κοινότητα σε αποφασιστική δράση κατά της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS). Το ζήτημα μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα και τα σχόλια του γερμανικού Τύπου.
Όπως επισημαίνει η Neue Osnabrücker Zeitung «ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τους τρομοκράτες του IS φονιάδες και τις ένοπλες ομάδες τους καρκίνωμα που πρέπει να εξαλειφθεί. Τόσο ξεκάθαρα λόγια επιτρέπουν μόνο ένα συμπέρασμα: ο αμερικανός πρόεδρος αναζητά μία απόφαση. Ως εκ τούτου φαίνεται συνεπές το να προσπαθεί ο Ομπάμα να δημιουργήσει έναν όσο το δυνατό ευρύτερο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Θα χρειαστεί κάθε βοήθεια όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ισλαμιστές πρέπει να νικηθούν στο πεδίο της μάχης σε Ιράκ και Συρία, αλλά και επειδή έχουν εξελιχθεί σε κίνδυνο παγκοσμίως».
«Αβέβαιη» η διάρκεια ζωής της συμμαχίας
Η Welt του Βερολίνου σχολιάζει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι -είτε το θέλουν οι Αμερικανοί είτε όχι- παγκόσμια υπερδύναμη. «Η ασάφεια της κατάστασης, η υποτίμηση της τερατώδους δυναμικής των γεγονότων και ο κίνδυνος μετάδοσης του φανατισμού επέφεραν μοιραία διστακτικότητα. Ο Ομπάμα δεν μπορεί να πλέον επιτρέπει να μην συμβαίνει τίποτα», τονίζει η εφημερίδα του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος πρέπει να ακολουθήσει το πρότυπο του πρώην προέδρου Μπους στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου (1990/91), ώστε η δράση του να μην εκληφθεί ως «πόλεμος της Δύσης εναντίον των Αράβων».
Όσοι επικαλούνται δογματικά το διεθνές δίκαιο θα στηλιτεύσουν το γεγονός ότι οι επιθέσεις κατά του IS σε Ιράκ και Συρία δεν έχουν την έγκριση σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Πώς, όμως, θα μπορούσε να μπει φραγμός στην προέλαση και τις δολοφονίες των τρομοκρατικών ένοπλων ομάδων αν, για παράδειγμα, η Ρωσία εναντιωνόταν πεισματικά; (…) Το γεγονός ότι πολλά αραβικά κράτη συμμετέχουν στο συνασπισμό (σ.σ. εναντίον του IS), παρέχει νομιμότητα στις ενέργειες, πέρα από την ηθική διάσταση (σ.σ. του ζητήματος). Φυσικά είναι αβέβαιο το πόσο θα διατηρηθεί αυτή η συμμαχία, ειδικά εάν ο πόλεμος διαρκέσει πολύ και δεν είναι δυνατόν να τερματιστεί μόνο με εναέριες επιθέσεις».
Η Γερμανία ενήργησε σωστά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Με άρθρο που φιλοξενείται στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, η Ντοροτέα Σέφερ, διευθύντρια ερευνών στο τμήμα χρηματαγορών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW), αντικρούει την άποψη περί σκανδαλώδους «κουρέματος» ομολόγων της κρατικοποιημένης τράπεζας Hypo Real Estate, εξαιτίας του οποίου το γερμανικό δημόσιο ζημιώθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ. Το γερμανικό υπ. Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται η τράπεζα μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Σταθεροποίησης της Χρηματοπιστωτικής Αγορά (Soffin), αποδέχθηκε το «κούρεμα» μέρους των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η τράπεζα, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν είχαν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο και ως εκ τούτου το γερμανικό δημόσιο θα μπορούσε να διεκδικήσει από την Ελλάδα την πλήρη εξόφλησή τους.
Η αρθρογράφος θέτει το ρητορικό ερώτημα, γιατί να παραιτούνται οι πιστωτές από μέρος των απαιτήσεών τους εφόσον δικαιούνται την πλήρη επιστροφή του ποσού που δάνεισαν μέσω των ομολόγων; Απαντώντας, επισημαίνει ότι πίσω από αυτή τη λογική ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και ενδεχομένως της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής μιας χώρας. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, μάλιστα, θα διακυβευόταν πιθανόν η διατήρηση της ευρωζώνης, αν η αναδιάρθρωση χρέους δεν είχε επιτυχημένη κατάληξη. Ποιος θα ήθελε να επιρρίψει ευθύνες στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν; Ενήργησαν έτσι, επειδή η κοινή γνώμη θα το ερμήνευε δικαίως ως ανέντιμη και αντικοινωνική συμπεριφορά αν είχαν παρακρατηθεί τα ομόλογα που υπόκεινται στο ξένο δίκαιο και είχε αποφευχθεί η συμμετοχή τους στο κούρεμα χρέους».
Άρης Καλτιριμτζής dw de
Comments