Κώστας Ιορδανίδης ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ Ο ιός του ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Ιορδανίδης ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Ο ιός του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣΧΟΛΙΟ
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, προεξαγγέλλουν αφ’ ενός βελούδινο «διαζύγιο» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αφ’ ετέρου τερματισμό της δανειοδοτήσεως της χώρας από την Ευρωζώνη, προοπτική που συνεπάγεται επιστροφή στις αγορές.

Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι ο αφοπλισμός των βασικών πολιτικών «επιχειρημάτων» ή «δεσμεύσεων» του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα ότι διά του τρόπου αυτού θα ανακοπεί η άνοδος του ιδιόμορφου κόμματος του κ. Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.

Η δημοσιοποίηση των «στρατηγικών» αυτών στόχων παρουσία της κ. Μέρκελ οδηγεί στο ασφαλές, μάλλον, συμπέρασμα ότι τυγχάνουν της σιωπηρής αποδοχής τους από τη Γερμανίδα καγκελάριο – με τη δόκιμη επιφύλαξη ότι η έκθεση της τρόικας θα επιτρέπει την προώθηση μιας τέτοιας πολιτικής. Ούτως ή άλλως, το εγχείρημα του κ. Σαμαρά θα εξοικειώσει μέχρις ενός σημείου και τους δανειστές μας με κάποιες όψεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εάν υποτεθεί ότι θα αναλάβει, κάποτε, τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα είναι ασφαλώς εξυπηρετική και των στόχων του Ταμείου, που δυσανασχετεί καθώς διαθέτει κεφάλαια για στήριξη ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών, μειώνοντας τη διάθεση πόρων σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Δημιουργείται, φυσικά, ένα κενό χρηματοδοτήσεως 12 δισ. ευρώ, που είχε προγραμματίσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, με επιτόκιο γύρω στο 4%, για το 2015-16.

Ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό από τις αγορές, με όρους, μάλιστα, καλύτερους. Η δυνατότητα αυτή θεωρητικώς υφίσταται –με βάση την εμπειρία κάποιων δειλών «εξόδων»–, αλλά η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα οφειλόταν στην παρουσία της τρόικας. Σε κάποια φάση θα διαπιστωθεί εάν αυτή θα ισχύσει σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από τη χώρα και χαλάρωσης του ελέγχου.

Αυτά ως προς το «λογιστικό» σκέλος του στρατηγήματος του κ. Σαμαρά έναντι του ΔΝΤ. Ως προς τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρειαστεί νέα δανειοδότηση από την Ευρωζώνη, αυτή βασίζεται σε ένα πλεόνασμα λογιστικό· αναμένεται να λάβει «πραγματική διάσταση» όταν διοχετευθεί χρήμα για την ανάπτυξη.

Από απόψεως πολιτικής εισήλθαμε σαφώς σε φάση σταδιακού εμβολιασμού προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο «ιός του ΣΥΡΙΖΑ». Η διαδικασία παροχολογίας άρχισε με τη διανομή συσσιτίου στους «ενστόλους», που κάθε άλλο παρά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είχε. Ο κ. Τσίπρας απάντησε από τη ΔΕΘ με υποσχέσεις για επαναφορά του δώρου στους χαμηλοσυνταξιούχους και αύξηση του βασικού μισθού. Ο «ανταγωνισμός» θα συνεχιστεί, αλλά οι παροχές είναι το «πλεονέκτημα» της αντιπολιτεύσεως. Το θέμα είναι εάν οι πολίτες προτιμήσουν το «αυθεντικό» και αρχαϊκό του ΣΥΡΙΖΑ από το ersatz της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc