Ηθικός συμβιβασμός η συμμαχία με τον Άσαντ;

Ηθικός συμβιβασμός η συμμαχία με τον Άσαντ;

Τα διεθνή θέματα που κυριαρχούν σήμερα στο γερμανικό Tύπο είναι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον της IS στη Συρία καθώς και η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα.
To κύριο θέμα που κυριαρχεί στο γερμανόφωνο Tύπο είναι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η Frankfurter Allgemeine Zeitungσημειώνει: «Οι αραβικές κυβερνήσεις και ο κόσμος ολόκληρος περίμενε πολύ καιρό παρατηρώντας απλά το Ισλαμικό Κράτος. Ήταν ψευδαίσθηση η ελπίδα ότι με το που θα κέρδιζε εδάφη στη Συρία δεν θα ασχολούνταν με την Ευρώπη. Οι στρατηλάτες της βαρβαρότητας δήλωσαν όμως ότι θέλουν να μεταφέρουν τον πόλεμο στις κοινωνίες της Δύσης. Από τις αραβικές χώρες κυρίως η Σαουδική Αραβία είναι αυτή που απειλείται. Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έρχονται να γεμίσουν το κενό και η ιδεολογία τους βρίσκει πρόσφορο έδαφος».
Πρόσφυγες στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας
Πρόσφυγες στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας
Η Frankfurter Rundschau διερωτάται: «Πρέπει τώρα η Δύση να συμμαχήσει με τον Άσαντ για να νικήσει την πολύ επικίνδυνη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος; Ο Ομπάμα το αρνείται. Μια συμφωνία με τον Άσαντ θα προσέφερε μια ευκαιρία να προσδέσουν τον προστάτη του το Ιράν σε μια λύση της περιφερειακής διένεξης. Η διαμαρτυρία της Σαουδικής Αραβίας, του σημαντικότερου αραβικού εταίρου των ΗΠΑ στην Εγγύς Ανατολή και αντιπάλου του Ιράν, είναι δεδομένη. Κυρίως όμως μια συμμαχία με τον δικτάτορα της Δαμασκού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για βασανιστήρια και την καταστροφή των πόλεων Χομς και Χαλέπι, θα ήταν ένας ηθικός συμβιβασμός».
Η Tageszeitung του Βερολίνου αξιολογεί τη στάση της Ρωσίας: «Η Μόσχα χαρακτήρισε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι σωστό. Διότι σύμφωνα με τη Χάρτα των ΗΕ θα ήταν απαραίτητη είτε μια συναίνεση της συριακής κυβέρνησης είτε μια εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Και οι δύο προϋποθέσεις δεν υπάρχουν. Εντούτοις η κυβέρνηση Πούτιν μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία δεν είναι αξιόπιστος κριτής διεθνών παραβάσεων άλλων κρατών».
Περί κλιματικών αλλαγών
Η Σύνοδος των ΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη
Η Σύνοδος των ΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη
Το άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος σήμερα είναι η Σύνοδος των ΗΕ για το Κλίμα. Επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην απουσία της καγκελαρίου Μέρκελ. ΗWestdeutsche Zeitung γράφει: «Η Γερμανία ήταν πρωτοπόρος όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εδώ έγινε και γίνεται μια φιλόδοξη προσπάθεια να υπάρξει μια αποσύνδεση από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, η οποία είναι και η μόνη ρεαλιστική προοπτική για τον κόσμο. H απουσία της Μέρκελ είναι μια έμμεση παραδοχή ότι αυτή η προσπάθεια απειλείται με αποτυχία και δεν μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται για μια τέτοια πολιτική».
Τέλος η πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza γράφει για το ίδιο θέμα: «Δυστυχώς οι ηγέτες των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, στις χώρες των οποίων προκαλείται το πρόβλημα, δεν αισθάνονται υπεύθυνοι απέναντι στον κόσμο αλλά απέναντι στους ψηφοφόρους τους και σε αυτούς που κινούν τα νήματα».
Μαρία Ρηγούτσου  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc