Η ΕΕ χρειάζεται ενεργειακή αυτάρκεια
Η ΕΕ χρειάζεται ενεργειακή αυτάρκεια
Η Ευρώπη εξαρτάται από τις ενεργειακές εισαγωγές από τρίτες χώρες. «Με ανανεώσιμες πηγές μπορεί η ΕΕ να αποδεσμευθεί από την εξάρτηση», εκτιμά ο Χανς-Γιόζεφ Φελ, ειδικός σε θέματα ενέργειας.
Ο βαθμός εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας αυξήθηκε μαζικά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Χανς-Γιόζεφ Φελ, πρώην βουλευτή των γερμανών Πρασίνων, η Ευρώπη καλύπτει το 60% των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές από άλλες χώρες -κυρίως από τη Ρωσία.
Όπως επισημαίνει ο πρώην βουλευτής και πρόεδρος του διεθνούς δικτύου ενεργειακών ερευνών Energy Watch Group, «αυτή η άκρως υψηλή εξάρτηση έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να μην μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία που να πλήττουν καίρια τον ενεργειακό τομέα. Επειδή όμως η Ρωσία αντλεί το 80% των εσόδων της από την πώληση ενέργειας, πρόκειται για τον μοναδικό τομέα, όπου ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων θα μπορούσε πραγματικά να επιφέρει κάτι».
«Ωριμη η τεχνολογία των ΑΠΕ»
«Και μόνο ο φόβος ότι η Gazprom μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα το χειμώνα κινητοποιεί πολλούς ανθρώπους», σχολιάζει ο Χ.Γ. Φελ
Ωστόσο, η Ευρώπη έχει υψηλές ενεργειακές ανάγκες και θα έβλαπτε μαζικά την οικονομία της αν επέβαλε τέτοιες κυρώσεις, υπογραμμίζει ο Χανς-Γιόζεφ Φελ, ο οποίος εκτιμά ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων έναντι της Ρωσίας. «Η μοναδική δυνατότητα (σ.σ. της Ευρώπης) είναι μεσοπρόθεσμη. Με μία ταχύτατη και ισχυρή στρατηγική, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ενεργειακή επάρκεια υπάρχει η δυνατότητα απεξάρτησης. Έτσι διασφαλίζεται πολιτική και ενεργειακή ανεξαρτησία, μεγαλύτερη ελευθερία χωρίς φόβο και η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί».
Ο γερμανός ειδικός θεωρεί ότι η τεχνολογία των ΑΠΕ είναι «ώριμη» και θα μπορούσε σε ένα διάστημα 10 ετών να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης κατά 60%-70%. Ο κ. Φελ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για τη διεύρυνση των ΑΠΕ και διευκρινίζει ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να στηρίζει την κατά πολύ ακριβότερη πυρηνική ενέργεια.
Όπως επισημαίνει, «η ευκαιρία για αλλαγή βρίσκεται στην κοινωνία. Στη Γερμανία, την Αυστρία και στις σκανδιναβικές χώρες πολλές επιχειρήσεις και άνθρωποι επενδύουν σε ΑΠΕ. Και μόνο ο φόβος ότι η Gazprom μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα το χειμώνα κινητοποιεί πολλούς ανθρώπους. Δεν θέλουν να ζουν με αυτούς τους φόβους, θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και γι' αυτό επενδύουν μόνοι τους».
Ο Χανς-Γιόζεφ Φελ τονίζει ότι απαραίτητος παράγοντας για την ταχεία μετάβαση σε ΑΠΕ είναι η πολιτική στήριξη. Όπως σχολιάζει, το όφελος που θα προκύψει θα είναι διπλό: τόσο η προστασία του περιβάλλοντος όσο και η σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας.
Gero Rueter / Άρης Καλτιριμτζής dw de
Comments