Συναγερμός στη Γερμανία λόγω ρατσιστικής βίας

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε καταγράψει 850 επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία. Σε σχέση με το 2014, ο αριθμός τους έχει τετραπλασιαστεί.
Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα εναντίον καταλύματος που επρόκειτο να στεγάσει πρόσφυγες στο Σβέμπις Γκμύντ. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων δύο κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Σαξονία έγιναν επίσης στόχος ρατσιστικών επιθέσεων. Παρόμοιες επιθέσεις σημειώθηκαν τις ίδιες μέρες στη Δρέσδη και στο βαυαρικό Βάλερσταϊν. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός της βίας κατά τις μέρες των Χριστουγέννων.
Κάθε μέρα τουλάχιστον ένας άνθρωπος πέφτει θύμα ρατσιστικής βίας στη Γερμανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Ο αριθμός των επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα έχει τετραπλασιαστεί από τον προηγούμενο χρόνο. Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας οι επιθέσεις είναι αντίστοιχα έξι φορές περισσότερες από πέρσι. Μία εξέλιξη, την οποία ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ραλφ Γέγκερ χαρακτήρισε «βαθύτατα ντροπιαστική».
Οι ακροδεξιοί γίνονται όλο και πιο επιθετικοί
O υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ
O υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ
Αυτοί οι αριθμοί ανησυχούν τις γερμανικές αρχές. Εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια υπάρχει μια «λανθάνουσα ριζοσπαστικοποίηση» στο στρατόπεδο της άκρας δεξιάς, αλλά και σε άλλους χώρους, όπως για παράδειγμα ανάμεσα στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας Λόρεντς Κάφιερ. Και παρ' όλες τις συζητήσεις για τους πρόσφυγες, οι αναστολές των ακροδεξιών φαίνεται, κατά την εκτίμηση του Κάφιερ, να είναι όλο και λιγότερες.
«Η ακροδεξιά σκηνή γίνεται όλο και πιο στρατιωτικοποιημένη» διαπιστώνει ο Ραλφ Γέγκερ. «Ο αριθμός των διαδηλώσεων και των πράξεων που δείχνουν μίσος εναντίον των προσφύγων έχει αυξηθεί σημαντικά». Κι από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης Ράινχολντ Γκαλ παρατηρεί ότι η υποδαύλιση της ρατσιστικής βίας μέσω ίντερνετ γίνεται όλο και πιο έντονη.
Κι άλλοι υπουργοί Εσωτερικών φοβούνται επίσης ότι η μαζική έλευση των προσφύγων ενισχύει την άκρα δεξιά. Στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είναι για παράδειγμα εμφανές ότι οι ακροδεξιοί επιχειρούν να προσεγγίσουν τους πολίτες μέσω της συνθηματολογίας τους εναντίον των προσφύγων. Και δυστυχώς υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα αρκετοί άνθρωποι που είναι ανοιχτοί στα κηρύγματα μίσους.
Σύμφωνα με την άποψη του πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ, μόνο μια σταθερή πολιτική από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να αποτρέψει τις ακροδεξιές ομάδες από την άσκηση βίας. «Δεν αρκεί μόνο να λες ότι θα το κάνεις, το κράτος οφείλει να καταστήσει σαφές με ποιον τρόπο θα το επιτύχει» τονίζει ο Βάιλ σχετικά με το θέμα της στήριξης των προσφύγων.
Δημήτρης Ελευθεράκης (dpa, dw)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc