Oξύνεται η ένταση στις κουρδικές περιοχές

Oξύνεται η ένταση στις κουρδικές περιοχές

Oι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και του τουρκικού στρατού και αστυνομίας μαίνονται καθημερινά στις ΝΑ επαρχίες. Στο μεταξύ το φιλοκουρδικό κόμμα του Σελαχατίν Ντεμιρτάς επιχειρεί ένα αμφιλεγόμενο άνοιγμα προς τη Μόσχα.
Η κατάσταση στις ΝΑ κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας θυμίζει εμφύλιο πόλεμο. Η κυβέρνηση Νταβούτογλου εμφανίζεται αποφασισμένη να εξολοθρεύσει κάθε ίχνος του PKK από προσώπου της τουρκικής γης.
Aπό συμπλοκές τούρκων αστυνομικών και κούρδων διαδηλωτών στην Τουρκία
Aπό συμπλοκές τούρκων αστυνομικών και κούρδων διαδηλωτών στην Τουρκία
Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία, με συνοδεία αρμάτων μάχης, πραγματοποιούν ευρείας κλίμακας επιχείρηση σε πόλεις της ΝΑ Τουρκίας, όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός και όπου μετά τη διακοπή του ειρηνευτικού διαλόγου για το κουρδικό, το ΡΚΚ έχει ενισχύσει την παρουσία του και στα αστικά κέντρα.
Οι συγκρούσεις είναι καθημερινές, γίνονται στο εσωτερικό των πόλεων, όπου το PKK έχει στήσει οδοφράγματα και έχει ανοίξει χαντάκια για να εμποδίσει τη διέλευση του τουρκικού στρατού. Μέχρι στιγμής τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 168 μέλη του PKK, αρκετοί στρατιώτες και άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και ανυπολόγιστες είναι οι υλικές καταστροφές στις ατομικές περιουσίες και την υποδομή των πόλεων.
Κουρδικό άνοιγμα στη Μόσχα
Ο συμπρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς
Ο συμπρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς
Σύμφωνα με το δήμαρχο του Ντιγιαρμπακίρ πάνω από χίλια σπίτια έχουν καταστραφεί μόνο στην κουρδική πόλη από τις τελευταίες επιχειρήσεις. Σε πολλές πόλεις ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας και σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα μέχρι να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη.
Οι επιχειρήσεις σήμερα διεξάγονται ταυτόχρονα σε 4 επαρχίες. Οι ΗΠΑ ανησυχούν και ζητούν «εκ νέου προσήλωση στην πολιτική διαδικασία εκ μέρους της Τουρκικής κυβέρνησης για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης για όλους τους Τούρκους πολίτες». «Ενώ κατανοούμε τις ανάγκες της Τουρκίας για τη λήψη μέτρων ασφαλείας, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Υπάρχει όμως και μια πολιτική διάσταση για το μένος της Άγκυρας. Το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, κάνει άνοιγμα προς τη Μόσχα και σήμερα ο συμπρόεδρος του Κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς συναντάει στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Τη δεδομένη στιγμή η κίνηση αυτή θεωρείται περίπου προδοσία για την τουρκική ηγεσία, η οποία θεωρεί το κόμμα του Ντεμιρτάς όργανο του ΡΚΚ.
Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»