Κυβέρνηση ανεξαρτησίας ή πρόωρες εκλογές αποφασίζουν στην Καταλονία

Κυβέρνηση ανεξαρτησίας ή πρόωρες εκλογές αποφασίζουν στην Καταλονία

Κυβέρνηση ανεξαρτησίας ή πρόωρες εκλογές αποφασίζουν στην Καταλονία
Ο εκτελών χρέη προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ Μας   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 0
Βαρκελώνη
Μια ιδιαίτερα κρίσιμη Κυριακή στην Καταλονία. Οι 3.577 σύνεδροι του αντικαπιταλιστικού CUP αποφασίζουν αν θα δεχθούν την προσφορά της συμμαχίας Junts per Si, ώστε να γίνει και πάλι ο Αρτούρ Μας πρόεδρος της Καταλονίας και να προχωρήσει το σχέδιο ανεξαρτησίας ή αν θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρόωρες εκλογές που έγιναν τον Σεπτέμβριο το μπλοκ των κομμάτων «Μαζί για το 'ναι'» (Junts per Si) έλαβε 39,6% και 62 έδρες. Το δεύτερο κόμμα του στρατοπέδου των αυτονομιστών, το αντικαπιταλιστικό CUP έλαβε 8,2% και 10 έδρες.

Από κοινού, τα δύο αυτά κόμματα έλαβαν το 47,8% των ψήφων, δηλαδή αρκετά κάτω από το μισό -χάρη όμως στον εκλογικό νόμο (που ευνοεί τις αγροτικές περιοχές), αυτό μεταφράστηκε σε 72 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο των 135 εδρών, δηλαδή στην απόλυτη πλειοψηφία.

Στην πρώτη απόπειρα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αρτούρ Μας καταψηφίστηκε, τόσο από την Αντιπολίτευση, όσο και από το CUP (με το οποίο έτσι κι αλλιώς υπάρχουν τεράστιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές).

Η συμμαχία Junts per Si παρουσίασε ένα νέο «προσχέδιο συμφωνίας», με την ελπίδα να γίνει δεκτό από το CUP.

Το σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η «τελευταία πρόταση», έχει κοινωνικό χαρακτήρα: προβλέπει «πάγωμα» των εξώσεων, πακέτο 270 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και «πάγωμα» επενδυτικών σχεδίων, όπως το καζίνο στην Ταραγόνα.

Όσο για τον ίδιο τον Αρτούρ Μας, η ηγεσία του Junts Per Si, επέλεξε να τον παρουσιάσει ως «μεταβατική λύση» στο δρόμο για την ανεξαρτησία σε μια προσπάθεια να πειστούν τα μέλη του CUP και να τον αποδεχθούν.

Στις τάξεις του CUP υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και το αποτέλεσμα θα είναι «60%-40%», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μία βουλευτής.

Οι προτάσεις πάνω στις οποίες θα αποφασίσουν οι 3.577 σύνεδροι είναι: το απόλυτο «ναι» και το απόλυτο «όχι» στο σχέδιο του Junts per Si, η αποδοχή του κοινωνικού πακέτου και η προσπάθεια διαπραγμάτευσης, ώστε να προταθεί άλλο πρόσωπο για την προεδρία και η απόρριψη του «πακέτου», αλλά η διευκόλυνση της ψηφοφορίας για την εκλογή του Αρτούρ Μας στην προεδρία της Καταλονίας.

Εφόσον το CUP δεν ψηφίσει τον Μας, η Καταλονία θα οδηγηθεί σε νέες πρόωρες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για την ανεξαρτησία κρίθηκε ήδη αντισυνταγματικό από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, απόφαση που δεν συγκίνησε ιδιαίτερα την υπό διαμόρφωση κυβερνητική συμμαχία στη Βαρκελώνη.

Ιδιαίτερα δηκτικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας El Pais: «μια αντικαπιταλιστική μειοψηφία αποφασίσει για την τύχη της Καταλονίας».

Για το ζήτημα της Καταλονίας, πολλά επρόκειτο να εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου.

Τόσο τα εθνικά κόμματα της Ισπανίας, όσο και οι Podemos και Ciudadanos τάσσονται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης -μάλιστα το σοσιαλιστικό PSOE μιλά ανοικτά για ομοσπονδιακό μοντέλο- ώστε η Καταλονία (και όχι μόνο) να αποκτήσει μεγαλύτερη δυνατότητα να καθορίζει τις τύχες της.

Ωστόσο, στη Μαδρίτη το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει και η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί καταλύτης για το μέλλον της Καταλονίας.

Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»