Κριτική Β. Σόιμπλε στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Κριτική Β. Σόιμπλε στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Χαρακτηρίζοντας την προστασία των εξωτερικών συνόρων εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο Β. Σόιμπλε εκτιμά ότι το 2016 θα κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η κρίση αυτή μπορεί να λυθεί μόνον από κοινού.
Σε εκτενή του συνέντευξη προς τη σημερινή Bild της Κυριακής ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκεί παράλληλα κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό. Σε ερώτηση εάν είναι ευτυχής που η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, με δεδομένο ότι η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την καταγραφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο γερμανός πολιτικός σχολιάζει ότι τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται, καθώς η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κρατών.
Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις
Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος
"Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος"
«Όλες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης, και η Ελλάδα. Οι Έλληνες ωστόσο δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», λέει χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος σε παλαιότερες αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που απαγόρευαν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης.
«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αναζητούν τις ευθύνες των προβλημάτων τους μόνον στους υπόλοιπους, θα πρέπει να δουν πού μπορούν να βελτιωθούν οι ίδιοι μόνοι τους. Αυτό που λείπει είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική», λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προς τη Bild.
«Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος»
Β. Σόιμπλε: Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών
Β. Σόιμπλε: "Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών"
Τόσο στη διαχείριση του προσφυγικής κρίσης όσο και στον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος υπήρξε το 2015 συχνά διάσταση απόψεων μεταξύ του Β. Σόιμπλε και της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, παρατηρεί η Bild.
«Καθόλου», απαντά ο υπουργός Οικονομικών. Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών. Γνωρίζει ότι μπορεί να με εμπιστευτεί. Τη στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Εντούτοις όχι ρωτώντας την από το πρωί μέχρι το βράδυ τι της αρέσει. Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός υπουργού. Σεβόμενος την αρμοδιότητα του/της καγκελαρίου να χαράσσει την κατεύθυνση της πολιτικής, ένας υπουργός πρέπει να κάνει τις δικές του σκέψεις. Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος».
Δριμεία κριτική του βαυαρού υπ. Εσωτερικών στην Ελλάδα
Γ. Χέρμαν: «Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι μια φάρσα»
Γ. Χέρμαν: «Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι μια φάρσα»
Δριμεία κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, κυρίως όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων, ασκεί ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας Γοάχιμ Χέρμαν. Σε συνέντευξή του προς την Welt της Κυριακής, o χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός τονίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν και πάλι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Σένγκεν. «Πρέπει επιτέλους να γίνει τώρα», λέει ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, εξαπολύοντας στο σημείο αυτό επίθεση στην Ελλάδα.
«Εν ανάγκη η Frontex πρέπει να αναλάβει τη διασφάλιση (των συνόρων) ακόμη και ενάντια στη θέληση της Ελλάδας». Κάθε χώρα που δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση διαφύλαξης των συνόρων, θα πρέπει να εγκαταλείψει το χώρο του Σένγκεν, τονίζει ο συντηρητικός πολιτικός της CSU, από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ και προσθέτει ότι «αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι μια φάρσα».
Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc