Δεν θα επιβληθεί η αυταρχική πολωνική κυβέρνηση

Δεν θα επιβληθεί η αυταρχική πολωνική κυβέρνηση

Η δημοκρατία έχει πολύ πιο ισχυρές ρίζες στην Πολωνία από ότι πιστεύεται, τονίζει η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γκεζίνε Σβάαν με αφορμή τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να ελέγξει δικαιοσύνη και μέσα ενημέρωσης.
Σχεδόν αμέσως μετά την εκλογική νίκη του συντηρητικού κόμματος «Νόμου και Δικαιοσύνης» στην Πολωνία, η νέα κυβέρνηση της Μπεάτα Σίντβο άρχισε να εφαρμόζει μια αυταρχική πολιτική, η οποία προκαλεί ανησυχία τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Το κυβερνών κόμμα PIS προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό του τα μέσα ενημέρωσης και διόρισε νέες ηγεσίες σε νευραλγικές θέσεις του κράτους, όπως αστυνομία, υπηρεσίες και δημόσιες επιχειρήσεις.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις, το πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την αναδιοργάνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, κίνηση που χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση ως προσπάθεια ελέγχου του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της κυβέρνησης που κατά την άποψή τους απειλούν τη Δημοκρατία στη χώρα.
Οι διαδηλώσεις θα έχουν αντίκτυπο στην κυβερνητική πολιτική
H γερμανίδα σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γκεζίνε Σβάαν
H γερμανίδα σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γκεζίνε Σβάαν
Καθησυχαστική για τις εξελίξεις εμφανίζεται ωστόσο σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk η γερμανίδα σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γκεζίνε Σβάαν, η οποία έχει διατελέσει συντονίστρια της γερμανικής κυβέρνησης για την Γερμανο-πολωνική Συνεργασία και ήταν υποψήφια για το αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου.
«Θεωρώ ότι η Δημοκρατία έχει στην Πολωνία πιο ισχυρά θεμέλια από ότι πιστεύουν πολλοί", υποστηρίζει. "Οι Πολωνοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται για τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Το κυβερνών κόμμα θεώρησε αρχικά ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Έκανε όμως λάθος. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα έχουν αντίκτυπο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να παρέμβει ή να περιορίσει το έργο της δικαστικής εξουσίας και τα μέσα ενημέρωσης».
Πλουραλιστική και ανοιχτή η πολωνική κοινωνία
H πρωθυπουργός Σίτβο και ο πρώην πρωθυπουργός Κατσίνσκι στο κοινοβούλιο
H πρωθυπουργός Σίτβο και ο πρώην πρωθυπουργός Κατσίνσκι στο κοινοβούλιο
Τις τελευταίες μέρες έχουν ακουστεί πολλά για το κόμμα του «Νόμου και Δικαιοσύνης» και την πολιτική του. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για «σιωπηλό πραξικόπημα». Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα εξέφρασε φόβους ακόμα και για εμφύλιο πόλεμο.
«Το κυβερνών κόμμα είναι τουλάχιστον αυταρχικό» παρατηρεί η γερμανίδα πολιτικός. «Είναι εν μέρει συντηρητικό, πολύ στενά συνδεδεμένο με τις εκκλησιαστικές αρχές, ακόμα και σοβινιστικό, και υπέρ περισσότερων μέτρων για την εθνική ασφάλεια. Είναι ένας συνδυασμός κρατικού σοσιαλισμού και συντηρητισμού, αλλά δεν έχει σχέση με την πεφωτισμένη σοσιαλδημοκρατία και ακριβώς γι αυτό η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να επιβάλλει εν τέλει την πολιτική της. Έχει μια υπερσυντηρητική εικόνα για την πολωνική κοινωνία. Όμως η πολωνική κοινωνία είναι μια πλουραλιστική και ανοιχτή κοινωνία σε ζητήματα δημοκρατίας».
Deutschlandfunk / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»