Επισκόπηση τύπου

"Η Αθήνα θέτει σαφείς προτεραιότητες"

Τα θέματα που κυριαρχούν στο γερμανικό τύπο είναι το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών καθώς και ο αποκλεισμός των Μπλάτερ – Πλατινί για 8 χρόνια από το ποδόσφαιρο. Δυο αναφορές και στην Ελλάδα.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί σύντομο δημοσίευμα με τον τίτλο «Ελπίδα για βοήθεια από τις Βρυξέλλες». «Στην Αθήνα ελπίζουν σε μια χαλάρωση του προγράμματος εξυγίανσης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Είναι αλήθεια ότι για την οικονομική στήριξη που δέχεται η Ελλάδα από τους δανειστές ισχύουν ειδικοί δημοσιονομικοί όροι, αυστηρότεροι από τους κανόνες του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Από την άλλη όμως η Ελλάδα δέχεται ήδη βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Από το ειδικό ταμείο για τους πρόσφυγες έχει πάρει μέχρι τώρα 33 εκατομμύρια ευρώ. Η Κομισιόν έχει δώσει το φως για άλλα 55 εκατομμύρια. Η ΕΕ διαθέτει τέλος οικονομικά μέσα και προσωπικό της Frontex για τα hot spots στα ελληνικά νησιά».
"Η Αθήνα θέτει σαφείς προτεραιότητες" γράφει η Neue Zürcher Zeitung αναφερόμενη στην πρώτη μετά από δέκα χρόνια επίσκεψη ενός υπ. Εξωτερικών από τα Σκόπια στην Ελλάδα, παρά τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το όνομα: «Μέχρι σήμερα η Ελλάδα, ως συστατικό στοιχείο της Δύσης, βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση έναντι του μικρού αδελφού της στα Βαλκάνια, Στο μεταξύ οι προϋποθέσεις έχουν αλλάξει. Επειδή η ΄Μακεδονία΄δέχεται εδώ και μερικές εβδομάδες στο έδαφός της μόνο πρόσφυγες ορισμένης εθνικότητας, η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε ραγδαία. Ιδού λοιπόν: οι δυο χώρες συμφώνησαν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους στα σύνορα." Στο πιο ακανθώδες ζήτημα της ονομασίας δεν φαίνεται να σημειώθηκε πρόοδος, ωστόσο: "Είναι τουλάχιστον καθησυχαστικό ότι παρά το οξύ πρόβλημα του χρέους και των προσφύγων η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να αναγνωρίζει με βεβαιότητα ποιο πρόβλημα από όλα μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή".
Οι Podemos θα θέτουν στο εξής την ατζέντα
Οι Podemos αναδείχθηκαν τρίτη δύναμη
Οι Podemos αναδείχθηκαν τρίτη δύναμη
Αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Τα νέα κόμματα που οφείλουν την άνοδό τους κυρίως στην αντίσταση κατά της διαφθοράς των κατεστημένων κομμάτων αναδύθηκαν στα αριστερά και το κέντρο. Με άλλα λόγια η Ισπανία διαφέρει πολύ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου σε καιρούς κρίσης κερδίζουν ριζοσπαστικά κόμματα. Η Ισπανία, με μακρά παράδοση στη συγκεντρωτική εξουσία και την αυστηρή ιεραρχία, θα γίνει τώρα πιο δημοκρατική».
Για το ίδιο θέμα η TAZ του Βερολίνου σημειώνει: «Πριν από τέσσερα χρόνια οι αγανακτισμένοι Ισπανοί φώναζαν «δεν μας εκπροσωπείτε» και εισέπρατταν από τα δυο μεγάλα ισπανικά κόμματα ένα κουρασμένο χαμόγελο. Όποιος θέλει να αλλάξει το σύστημα, θα πρέπει να ιδρύσει ένα κόμμα, τους συνιστούσαν με κυνικό ύφος. Και αυτοί το έκαναν. Με τους Podemos το κύμα της αγανάκτησης έφθασε στο κοινοβούλιο. Οι Podemos αναμφισβήτητα θα υπαγορεύουν τα θέματα προς συζήτηση στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Κοινωνικές απαιτήσεις, το τέλος της λιτότητας, το αίτημα να αλλάξει το άδικο εκλογικό σύστημα, το αίτημα της πολυ-εθνικής Ισπανίας βρίσκονται τώρα στην ατζέντα. Όποιος δεν θέλει να το δει, στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν αυτές, σε τέσσερα χρόνια ή και νωρίτερα θα χάσει».
Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει σχετικά με τον αποκλεισμό των Μπλάτερ – Πλατινί για 8 χρόνια από το ποδόσφαιρο: «Μόνο με την έξωθεν πίεση, από τον χώρο της πολιτικής και της δικαιοσύνης υπάρχει ελπίδα για αλλαγή στον αθλητισμό. Διαλεύκανση υπήρξε πάντα μόνο όταν αναμειγνύονταν η αστυνομία και η εισαγγελία».
Μαρία Ρηγούτσου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»