Καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις οι εκλογές στη ΝΔ
Καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις οι εκλογές στη ΝΔ
Αθήνα
Καταλύτης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να είναι η εκλογή του αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, η οποία παρά τις συνεχείς εκλογικές ήττες και την πολύμηνη εσωστρέφεια, απέδειξε ότι παραμένει ζωντανός πολιτικός οργανισμός με βαθιές κοινωνικές ρίζες.
Ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει την προεδρία του κόμματος, θα εξαρτηθεί η επόμενη ημέρα της συντηρητικής παράταξης, καθώς και η παρουσία της στο πολιτικό σκηνικό. Κυρίως όμως θα προσδιορίσει το πώς θα σταθεί ο νέος αρχηγός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα αντιμετωπισθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Η σκιά των πρώην
Στη σκιά του Κώστα Καραμανλή, η παρέμβαση του οποίου επέδρασε στην τελική κατάταξη καθώς στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το αποτέλεσμα της «γαλάζιας» κάλπης του δευτέρου γύρου, της 10ης Ιανουαρίου, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει εν πολλοίς τις γενικότερες πολιτικές διεργασίες.
Κομβικό ρόλο στο πώς θα κινηθεί ο νέος αρχηγός θα έχει και το μήνυμα των 404.000 ψηφοφόρων, της λεγόμενης και σιωπηλής πλειοψηφίας, που προσήλθαν στις κάλπες του πρώτου γύρου. Δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριξαν πως οι εσωκομματικές εκλογές έλαβαν και τη μορφή συλλαλητηρίου κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Υπό το πρίσμα των διαφόρων σεναρίων για το επίπεδο της συνεννόησης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το εάν θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση και σε ποιο πεδίο, αλλά και της συζήτησης για το ποιος μπορεί να κερδίσει τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησαν τη μάχη του δεύτερου γύρου, ο οποίος έχει τελείως διαφορετικά πολιτικά, ιδεολογικά χαρακτηριστικά και δεδομένα από την αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής.
Το πρόσημο της νέας μάχης θα είναι ιδεολογικό, καθώς θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικές σχολές σκέψης, αν και οι δύο κινούνται στον χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά με σημαντικές αποχρώσεις ως προς τις θέσεις τους για διάφορα ζητήματα, παρότι ανήκουν στη φιλοευρωπαϊκή πλευρά του κόμματος.
Με δεδομένο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ξαφνιάστηκαν από την υψηλή, για την εποχή και την κατάσταση που βρίσκεται η ΝΔ, συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τη «χρυσή ευκαιρία», έπειτα από αλλεπάλληλες ήττες, να κάνει την ολική επαναφορά, αν και όλα θα καθοριστούν από το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος.
Το γεγονός ότι ο πρώτος γύρος ανέδειξε τον μετριοπαθή, κεντρώο και φιλελεύθερο χώρο ως το ιδεολογικό στίγμα της επόμενης ημέρας δεν φθάνει για να αντιμετωπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Κοινή είναι η εκτίμηση πλέον ότι η ΝΔ έχει την ευκαιρία να διεμβολίσει τον χώρο του Κέντρου, με την προϋπόθεση να διαμορφώσει μια σοβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη ατζέντα με εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, παράλληλα με τη σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση έχει ήδη μια αύρα από τα παλαιά, καθώς θα υπάρχει η σύγκρουση ενός Μητσοτάκη με τους καραμανλικούς.
Από μόνη της αυτή η μάχη εξουσίας έχει βαρύ πολιτικό φορτίο, ενώ η ιδεολογική αντιπαράθεση που εξελίσσεται θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα θεσμοθέτησης τάσεων στο κόμμα.
Η τριχοτόμηση της ΚΟ της ΝΔ στη Βουλή κατά την ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έδειξε τον διχασμό σε ζητήματα αξιακού κώδικα. Π.χ. ο κ. Μητσοτάκης και άλλοι 18 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν το Σύμφωνο, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης απείχε και καραμανλικοί βουλευτές είτε απείχαν είτε ψήφισαν «Όχι». Αν και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι είναι παρωχημένος ο διαχωρισμός μητσοτακικών και καραμανλικών, θα προβληθεί με ένταση από υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη και μένει να φανεί αν θα περάσει το δίλημμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι την περασμένη Κυριακή προσήλθαν στις κάλπες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της GPO Τάκη Θεοδωρικάκο, περίπου 60.000 άτομα που δεν ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ το 60% περίπου των συμμετεχόντων ζήτησε ανανέωση.
«Παιχνίδι εξουσίας»
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα παρασκηνιακό «παιχνίδι εξουσίας», καθώς επιχειρείται από τον κ. Μητσοτάκη αμφισβήτηση των πρωτείων του καραμανλισμού, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την επικυριαρχία της οικογένειας Καραμανλή στην παράταξη. Καθοριστικές θα είναι οι συμμαχίες και οι πολιτικές συμφωνίες μεταξύ των τζακιών και πολιτικών οικογενειών που θα διαμορφωθούν στην πορεία προς τον δεύτερο γύρο.
Επίσης, η ιδεολογική συζήτηση θα είναι στο επίκεντρο της σύγκρουσης, καθώς αυτή έχει τεθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη, όπως π.χ. τους Νικήτα Κακλαμάνη, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ευάγγελο Αντώναρο που ήδη έχουν χαρακτηρίσει νεοφιλελεύθερο τον κ. Μητσοτάκη.
Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης, που φέρεται να έχει και κεντρικό ρόλο αν κερδίσει ο κ. Μεϊμαράκης, έθεσε το δίλημμα των εκλογών ως εξής: «Παράταξη λαϊκή, πατριωτική και μεγάλη ή αριστοκρατική και ελιτίστικη, καθαρή μεν ιδεολογικά αλλά μικρή εκλογικά».
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί άστοχη και ανούσια τη συζήτηση περί «νεοφιλελευθερισμού» σε μια χώρα που ψηφίστηκαν τρία μνημόνια. Όμως ο κ. Μεϊμαράκης ιδιαίτερα επικριτικός τον κατηγορεί ότι μαζί με τον κ. Γεωργιάδη είναι βασικοί εκφραστές του μνημονίου. Υπενθυμίζει ότι ο συνυποψήφιός του ήταν ιδιαίτερα ένθερμος το καλοκαίρι για να ψηφίσει η ΝΔ το 3ο μνημόνιο και σημειώνει ότι λέγεται Μητσοτάκης.
Μάχη για την «προίκα» Γεωργιάδη - Τζιτζικώστα
Έως τις εκλογές θα εκτυλιχθεί μια μεγάλη μάχη και για τον προσεταιρισμό των 128.093 ψηφοφόρων που στήριξαν τους Αδ.Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα. Η μάχη για την «προίκα» τους θα είναι μεγάλη, αν και ο κ. Γεωργιάδης που έλαβε 11,4% δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη και μένει να φανεί αν θα τον ακολουθήσουν οι 46.065 ψηφοφόροι του. Ερώτημα είναι τι θα πράξει ο κ. Τζιτζικώστας, που συγκέντρωσε το 20,23%, ήτοι 82.028 ψήφους, αν και πολλοί υποστηρικτές του στον Βορρά είναι καραμανλικοί, ενώ αρκετοί βουλευτές και στελέχη που τον βοήθησαν στρέφονται προς τον κ. Μητσοτάκη.
Έως τις εκλογές θα εκτυλιχθεί μια μεγάλη μάχη και για τον προσεταιρισμό των 128.093 ψηφοφόρων που στήριξαν τους Αδ.Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα. Η μάχη για την «προίκα» τους θα είναι μεγάλη, αν και ο κ. Γεωργιάδης που έλαβε 11,4% δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη και μένει να φανεί αν θα τον ακολουθήσουν οι 46.065 ψηφοφόροι του. Ερώτημα είναι τι θα πράξει ο κ. Τζιτζικώστας, που συγκέντρωσε το 20,23%, ήτοι 82.028 ψήφους, αν και πολλοί υποστηρικτές του στον Βορρά είναι καραμανλικοί, ενώ αρκετοί βουλευτές και στελέχη που τον βοήθησαν στρέφονται προς τον κ. Μητσοτάκη.
Η αναμέτρηση ξεκινά από μηδενική βάση, παρά το γεγονός ότι τους χωρίζουν 45.661 ψήφοι, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης (έλαβε 39,8%, ήτοι 160.823 ψήφους) έχει μια διαφορά 11,3% από τον κ. Μητσοτάκη (έλαβε 28,9%, ήτοι 115.162 ψήφους). Βασικός παράγοντας της 10ης Ιανουαρίου είναι ότι υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι. Άρα είναι δεδομένο το εκλογικό σώμα και διευκολύνεται η προσέγγιση και, όπως έλεγε έμπειρο στέλεχος, «θα κερδίσει όποιος ξέρει να κάνει εκλογές».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εσωκομματική μάχη δείχνουν όλες οι μεγάλες πρεσβείες στην Αθήνα, καθώς και στελέχη της γερμανικής Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς. Στο Βερολίνο και στη Βαυαρία λένε ότι η ΝΔ χρειάζεται μια στροφή σε πιο σύγχρονες θέσεις και ένα πρόσωπο που να μπορεί να σταθεί έναντι του κ. Τσίπρα και όχι απλώς να αναλωθεί στη διατήρηση των κομματικών φέουδων από τις υπάρχουσες ελίτ.
Άρης Ραβανός
Newsroom ΔΟΛ
Comments