Πρωτοφανείς πλημμύρες στη Μεγάλη Βρετανία

Περιβάλλον & Επιστήμη

Πρωτοφανείς πλημμύρες στη Μεγάλη Βρετανία

Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων τριάντα χρόνων έπληξαν τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα την Β. Αγγλία. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν υποστεί υλικές ζημίες δισεκατομμυρίων στερλινών.
Δύο εβδομάδες μετά τις πλημμύρες στην Κάμπρια στη Βόρεια Αγγλία, καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τις κομητείες Λανκασίερ και Γιορκσίερ κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου. Κατά συνέπεια δεκάδες χιλιάδες σπίτια και μαγαζιά έχουν βρεθεί απρόσμενα βυθισμένα στο νερό.
Οι καταστροφικότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών
Οι καταστροφικότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών
Πρόκειται για τις καταστροφικότερες πλημμύρες των τελευταίων τριάντα χρόνων, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες υλικές ζημίες. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι πλημμύρες των τελευταίων ωρών έχουν πλήξει ακόμα και μεγάλα αστικά κέντρα: Μάντσεστερ, Γιορκ και Λιντς.
Στο μεταξύ 500 στρατιώτες και 1.000 ανδρες των σωστικών συνεργείων, έχουν εκκενώσει εκτεταμένες περιοχές, στις οποίες απειλείται η ζωή των κατοίκων. Είκοσι περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις το οικονομικό κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα ξεπεράσει το 1.3 δισ. στερλίνες.
Αναβρασμός στις ασφαλιστικές εταιρείες
Αναμένεται επιδείνωση προς το τέλος της εβδομάδας
Αναμένεται επιδείνωση προς το τέλος της εβδομάδας
Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε ποταμούς αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με τις ασφάλειες των ιδιοκτησιών τους. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες 500.000 σπιτιών και 70.000 μικροεπιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο τεράστιο, πλέον, κόστος του ασφαλίστρου.
Oι ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά τους εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ανανεώσουν συμβόλαια κατοικιών και κτιρίων που βρίσκονται κοντά σε όχθες ποταμών. Παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ειδικό κονδύλιο 2.5 δισ. για την ενίσχυση των προστατευτικών φρακτών στους ποταμούς που διασχίζουν κατοικημένες περιοχές.
Αναμφίβολα, πλέον, το φαινόμενο των πρωτοφανών σε ένταση και όγκο βροχοπτώσεων, το οποίο καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στο μεταξύ, μετά από μια μικρή ανάπαυλα μερικών ημερών, νέες έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να πλήξουν εκ νέου την Βόρεια Αγγλία καθώς επίσης και τη Σκωτία και την Ουαλία προς το τέλος της εβδομάδας.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»