Προς συνταγματοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Προς συνταγματοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη διαδικασία συνταγματικής κατοχύρωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αποφάσισε επίσης την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας σε άτομα με τρομοκρατική δράση.
Την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που χρονολογείται από το 1955 καθώς και τηβ ένταξή του στο γαλλικό Σύνταγμα αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Η απόφαση ελήφθη με βάση την πρόταση νόμου για την αναθεώρηση του Συντάγματος που πρότεινε η κυβέρνηση.
Η ένταξη στο Σύνταγμα του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης «εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα και προστατεύει από κάθε κατάχρηση» ενώ με την αναθεώρηση του «θα επιτραπεί ο εκσυγχρονισμός του νόμου και η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα» δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου.
Αφαίρεση της διπλής υπηκοότητας σε επίδοξους τρομοκράτες
Ο Φρανσουά Ολάντ υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου
Ο Φρανσουά Ολάντ υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου
Η δεύτερη σημαντική απόφαση σήμερα αφορά στο θέμα της αφαίρεσης της γαλλικής υπηκοότητας σε όσους έχουν τρομοκρατική δράση και διαθέτουν και δεύτερη υπηκοότητα. Οι διεθνείς συνθήκες δεν μας επιτρέπουν την εφαρμογή του μέτρου στους Γάλλους που δεν έχουν δεύτερη υπηκοότητα διότι δεν μπορούμε να δημιουργούμε απάτριδες, εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Το θέμα της υπηκοότητας είχε προκαλέσει έντονους διαξιφησμούς μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Τελικά ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει ενώπιον του Κογκρέσου, στην έκτακτη σύνοδό του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ας σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προτείνει και πολλά άλλα μέτρα που διευκολύνουν το έργο της αστυνομίας και των δικαστών για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όπως τη δυνατότητα να γίνονται έφοδοι και κατασχέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, μολονότι υπό κανονικές συνθήκες απαγορεύονται από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»