Την ανησυχία τους για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εκφράζουν η Άνγκελα Μέρκελ και οι επικεφαλής πέντε μεγάλων διεθνών οργανισμών σε συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Το αντίδοτο για τις χώρες της ευρωζώνης είναι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, η μείωση των ελλειμμάτων, η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, εκτιμούν η καγκελάριος της Γερμανίας και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στη συνάντηση. Επαινούν τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, επισημαίνουν ωστόσο ότι απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Στη συνάντηση του Βερολίνου το παρόν έδωσαν επίσης ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία, ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου και πρώην Επίτροπος Πασκάλ Λαμύ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, καθώς και ο επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Γκάϊ Ράϊντερ.
Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι συμμετέχοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ιδιαίτερα στις βιομηχανικές χώρες. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία δήλωσε ότι κατά παράκληση της Γερμανίας θα υποβάλει έκθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις βιομηχανικές χώρες, εστιάζοντας κυρίως στην καινοτομία, την εκπαίδευση, τη βελτίωση υποδομών, αλλά και την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.
«Δεν συζητήσαμε για την Ελλάδα»
Στην έκθεση της τρόϊκα παραπέμπει και πάλι η Άνγκελα Μέρκελ.
Οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκαν οι κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ αφορούσαν το ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο οι ισχυρές κυρίες της παγκόσμιας οικονομίας ισχυρίζονται ότι το θέμα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε στη συνάντηση του Βερολίνου. «Σήμερα συζητήσαμε γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Για το θέμα της Ελλάδας θα περιμένουμε την έκθεση της τρόϊκα» ανέφερε η καγκελάριος.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενες διευκολύνσεις προς την Ελλάδα κατά την αποπληρωμή δανείων από τον μηχανισμό EFSF η ‘Ανγκελα Μέρκελ απάντησε διπλωματικά ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε στη συνάντηση του Βερολίνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συζητηθεί σε κάποιο άλλο πλαίσιο. Τέλος, η κ.Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να αυξήσει την εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία για εισαγωγές από άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα πολλών Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και διεθνών οργανισμών.
Reuters / DPA / Γιάννης Παπαδημητρίου
Comments