«Η φτώχεια, πρόσφορο έδαφος για την ΧΑ»

«Η φτώχεια, πρόσφορο έδαφος για την ΧΑ»

Η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και η σημασία των ευρωεκλογών στην Ελλάδα είναι αντικείμενο πολλών ρεπορτάζ στον γερμανόγλωσσο τύπο.
Στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, στα συμφραζόμενα της κρίσης, αναφέρεται σήμερα μέρος των ΜΜΕ. Η πολιτική επιθεώρηση Cicero φιλοξενεί στην ηλεκτρoνική της έκδοση ρεπορτάζ της ομάδας Göttinger Demokratie-Forschung, με τίτλο «Η Χρυσή Αυγή κατακτά την Ελλάδα». Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι ψηφοφόροι που κέρδισε η ΧΑ, είναι στην πλειονότητά τους ψηφοφόροι διαμαρτυρίας, οι οποίοι είτε δεν θέλουν πλέον να στηρίζουν το κατεστημένο σύστημα είτε αντιτίθενται στο μνημόνιο και την πολιτική λιτότητας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η ΧΑ κατάφερε να κινητοποιήσει πολίτες που δεν ψηφίζουν αλλά και να λάβει ψήφους από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος».
«Αυτή η τάση θα έχει επιπτώσεις και στις ευρωεκλογές, και αυτό γιατί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει παρά τις εξαγγελίες των ευρωπαίων πολιτικών περί βελτιώσεων. Επενδύσεις δεν γίνονται και η ανεργία παραμένει υψηλή. Αυτό έχει ως συνέπεια να βρίσκονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και αυτή είναι πρόσφορο έδαφος για τη Χρυσή Αυγή», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Επίσκεψη στην νεοφασιστική Χρυσή Αυγή»
Η κρίση είναι το έδαφος για την ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής
Η κρίση είναι το έδαφος για την ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το αυστριακό περιοδικό Profil, σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Επίσκεψη στην νεοφασιστική Χρυσή Αυγή». «Κανένα άλλο κόμμα δεν άντλησε τόσα οφέλη από την απόγνωση των χτυπημένων από την κρίση Ελλήνων όσο η Χρυσή Αυγή», παρατηρεί το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση, που αδράνησε για πολύ καιρό, προσπαθεί τώρα να ανακτήσει τον έλεγχο». Στο ρεπορτάζ περιγράφονται σκηνές από εκδηλώσεις της ΧΑ και τις δραστηριότητες των στελεχών της. «Για πολλά χρόνια τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος, που κατεγράφη το 1993, ήταν χαμηλότερα της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Ωστόσο, μετά ήλθε η δημοσιονομική και οικονομική κρίση που συγκλόνισε πολιτικά την Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μείνει τίποτε όρθιο στις εκλογές του Ιουνίου του 2012…Η κρίση και η κατάργηση της ασφάλειας, στην οποία είχε συνηθίσει ο κόσμος, προετοίμασαν το έδαφος για όλους εκείνους που, με απλοϊκά αλλά μεγάλα λόγια προσφέρονται ως σωτήρες της χώρας. Ως ψυχοθήρες περιδιαβαίνουν την απεγνωσμένη χώρα, τροφοδοτώντας την ανησυχία και υποδεικνύοντας ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να σώσουν τους ανθρώπους», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Βαρόμετρο για τον Σαμαρά οι ευρωεκλογές
«Κανένα άλλο κόμμα δεν άντλησε τόσα οφέλη»
«Κανένα άλλο κόμμα δεν άντλησε τόσα οφέλη»
Στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού προεκλογικού αγώνα ενόψει των ευρωεκλογών αναφέρεται ρεπορτάζ στις ηλεκτρονικές σελίδες του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv που επισημαίνει: «Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα έχουν χαρακτήρα βαρομέτρου για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος μετά από διάφορες διαγραφές βουλευτών κυβερνά με πλειοψηφία μιας ψήφου». Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, «ενδεχόμενη νίκη της Αριστεράς θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα νομιμοποίησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Έτσι, προσθέτει το ρεπορτάζ, «καταβάλλονται προσπάθειες να φανούν όλα ωραία. Πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση ομολόγων, ενώ στον προϋπολογισμό έγιναν πολλές περικοπές προκειμένου να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ προβλέπεται για φέτος οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 0,6%. Πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν την ορθότητα αυτών των υπολογισμών», υπενθυμίζει το δημοσίευμα».
«Ευνοϊκός άνεμος για την Αριστερά στην Ελλάδα»
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές της πολιτικής της λιτότητας που ακολουθεί ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του Σαμαρά
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές της πολιτικής της λιτότητας που ακολουθεί ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του Σαμαρά
«Ευνοϊκός άνεμος για την Αριστερά στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος πρακτορειακού δημοσιεύματος στην ελβετική εφημερίδαNeue Zürcher Zeitung, η οποία παρατηρεί: «Μετά τα καλά αποτελέσματα των υποψηφίων της στην μείζονα περιοχής της Αθήνας, η ελληνική αριστερή συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή…Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές της πολιτικής της λιτότητας που ακολουθεί ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του Σαμαρά…Πολλοί Έλληνες είναι άκρως απογοητευμένοι και απεγνωσμένοι εξαιτίας της λιτότητας και αναζητούν τρόπο για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc