«ΣΥΡΙΖΑ ή λιτότητα χωρίς τέλος»

«ΣΥΡΙΖΑ ή λιτότητα χωρίς τέλος»

Με μια ομιλία προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις εθνικών εκλογών παρά ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του για τις ευρωεκλογές στην Αθήνα, ενώ σήμερα θα κλείσει την προεκλογική εκστρατεία με ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο κ. Τσίπρας προσέδωσε χαρακτήρα ιστορικής αναμέτρησης στην ψηφοφορία της Κυριακής και επιχείρησε υπέρβαση των κομματικών γραμμών, ενώ διάνθισε την ομιλία του με υποσχέσεις για την επόμενη μέρα. «Κάθε πολίτης αυτού του τόπου, ανεξάρτητα από το πολιτικό του παρελθόν, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζε μέχρι χθες, τώρα καλείται να ανταποκριθεί στο πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε, για να προσθέσει ότι «το αύριο της πατρίδας μας είναι υπόθεση όλων μας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις». Απηύθυνε κάλεσμα προσωπικό «σε κάθε νέα και νέο» να ψηφίσουν την Κυριακή, αποτυπώνοντας το άγχος για αυξημένη αποχή, ενώ ζήτησε από τους μεγαλύτερους σε ηλικία «να μας δώσουν μία ευκαιρία, να μας εμπιστευθούν».
Το δίλημμα που έθεσε προς τους ψηφοφόρους είναι «ΣΥΡΙΖΑ τώρα ή λιτότητα χωρίς τέλος. Αξιοπρέπεια τώρα ή υποτέλεια χωρίς τέλος», ενώ επανέλαβε πως οι ευρωεκλογές της Κυριακής είναι το δημοψήφισμα για το Μνημόνιο που δεν έγινε ούτε τον Μάιο του 2010 για το πρώτο Μνημόνιο ούτε τον Μάρτιο του 2012 για το δεύτερο. Μίλησε, δε, για «ιστορικό δημοψήφισμα, που όπως 40 χρόνια πριν έδιωξε το παλάτι των βασιλιάδων, τώρα θα διώξει το παλάτι της διαπλοκής του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, που οδήγησε στην καταστροφή των Μνημονίων της πατρίδας μας». Και ξεκαθάρισε το ζητούμενο για τον ίδιο και το κόμμα του: «Οσο πιο μεγάλη, πιο καθαρή, πιο σαρωτική είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο βέβαιο θα είναι το τέλος της συγκυβέρνησης».
Ακολούθως, υποσχέθηκε έναν νέο δρόμο στην οικονομική και κοινωνική ασφάλεια με: κατάργηση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και συμβάσεων εργασίας, τέλος στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τέλος σε απολύσεις και διαθεσιμότητα, φθηνά φάρμακα και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε από τη μεταπολίτευση και μετά ότι «υπό τη στήριξη ολόκληρου του τραπεζικού και μιντιακού κατεστημένου, άφησε μια χώρα και ένα λαό ξεκρέμαστο στις άγριες διαθέσεις της κ. Μέρκελ», ότι δεν διαπραγματεύθηκαν ποτέ. «Εχασαν την Ελλάδα μέσα από τα χέρια τους και έχουν ακόμα το θράσος να παριστάνουν τους σοβαρούς και υπεύθυνους σωτήρες», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή και άλλων μέτρων. Χαρακτήρισε την ψήφο της Κυριακής ως ψήφο «για την εθνική μας αξιοπρέπεια, για την εθνική μας υπερηφάνεια», για να τελειώνουν, όπως είπε, «οι πρωθυπουργοί της νέας Φρειδερίκης. Οι μερκελιστές “πρωθυπουργοί” Μπαρόζο».
Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το θέμα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «η Αριστερά είχε και έχει μέτωπο ιδεολογικό και πολιτικό στον φασισμό, στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία», αλλά «δεν θα αφήσουμε τη Χ.Α. να αλωνίζει στις φτωχογειτονιές, δεν θα χαρίσουμε την εργατική τάξη στους ναζί».
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»