Χρηματιστήριο και επενδυτές δεν «βλέπουν» πρόωρες εκλογές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Χρηματιστήριο και επενδυτές δεν «βλέπουν» πρόωρες εκλογές

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
H σημαντική υποχώρηση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στις 465 μονάδες βάσης μόλις άνοιξε χθες το πρωί η ελληνική πλατφόρμα ομολόγων στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) από τις 500 μονάδες βάσης (κλείσιμο Παρασκευής) πιστοποίησε την αίσθηση Ελλήνων και ξένων επενδυτών, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν προκαλεί αποσταθεροποίηση του κυβερνητικού έργου και απομακρύνει στο άμεσο μέλλον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σταδιακά μέσα στην ημέρα, με τις πληροφορίες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, το spread ανέβηκε στις 483 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η τιμή του 10ετούς ομολόγου να κλείσει στα 79,20 λεπτά του ευρώ και την απόδοση να διαμορφώνεται στα 6,19%. Αντίστοιχα, το 10ετές γερμανικό ομόλογο διαμορφώθηκε στα 103,57 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 1,37%.

Αξιοσημείωτη ήταν η ενίσχυση του τζίρου στην ΗΔΑΤ καθώς ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι ήταν κλειστές οι αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Το χρηματιστήριο κινήθηκε με ισχυρή άνοδο 2,27% (στις 1.197,71 μονάδες) με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο τις επόμενες μέρες, καθώς η αγορά αναμένει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και πρωτοβουλίες από πλευράς Σαμαρά - Βενιζέλου.

Η ανοδική δυναμική εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί, αλλά το κλίμα θα παραμένει ευμετάβλητο και το βραχυχρόνιο ρίσκο θα είναι υψηλό. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα μεγάλα hedge funds που κινούνται στην ελληνική αγορά θα αναμένουν σαφέστερες ενδείξεις όσον αφορά τις «διορθωτικές» κινήσεις από πλευράς των ηγετών της συγκυβέρνησης, οι οποίοι είναι αφενός αναγκασμένοι να λάβουν υπόψη τα «μηνύματα» της κάλπης, και αφετέρου να συνεχίσουν τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής. Η προοπτική σαρωτικού ανασχηματισμού που θα αλλάξει πλήρως το προφίλ του κυβερνητικού σχήματος είναι μία ακόμη παράμετρος που θα συντηρήσει την αβεβαιότητα, αναγκάζοντας πολλούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων να τηρούν στάση αναμονής.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αναμένει ότι η αγορά θα κινηθεί σε θετικό έδαφος, καθώς φαίνεται ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αφαιρούν τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο των εθνικών εκλογών. Η Εθνική Χρηματιστηριακή υποστηρίζει σε έκθεσή της ότι το πολιτικό ρίσκο αποφεύγεται για τους επόμενους 6 μήνες, όμως η αγορά περιμένει μια πιο ενεργητική κυβέρνηση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων και υπάρχει περιθώριο ανόδου για τις ελληνικές μετοχές. Τέλος, σύμφωνα με την Eurobank Χρηματιστηριακή, η αγορά βρίσκεται 13,5% χαμηλότερα τις τελευταίες 7 εβδομάδες, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως η πρόσφατη αναδιάρθρωση στους δείκτες MSCI και FTSE και η απορρόφηση ρευστότητας από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών όπως και οι αυξανόμενες ανησυχίες για το πολιτικό ρίσκο.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»