«Δηλητηριώδεις ιδέες»

Επισκόπηση τύπου

«Δηλητηριώδεις ιδέες»

Στην εκλογική επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές αναφέρεται και σήμερα ο γερμανικός τύπος, ενώ ο ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο του προτείνει αναδιοργάνωση της Κομισιόν γύρω από «υπερεπιτρόπους».
«Δηλητηριώδεις ιδέες» είναι ο τίτλος σχολίου στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που παρατηρεί: «Οι συνταγές των δεξιών λαϊκιστών βρίσκουν θετικό αντίκτυπο σε εποχές κρίσης. Αντλούν οφέλη από την νοσταλγία για ένα καλύτερο παρελθόν, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ποτέ. Ωστόσο οι συνταγές αυτές είναι σκέτο δηλητήριο για την ανταγωνιστικότητα. Σε περίπτωση εφαρμογής τους θα χαθούν θέσεις εργασίας και η ευημερία», επισημαίνει η εφημερίδα και καταλήγει: «Ένας πρωθυπουργός που έχει συναίσθηση της ευθύνης του αντιδρά στους λαϊκιστές, εξηγώντας στους πολίτες τις πραγματικές συναρτήσεις. Αντιμετωπίζει τα κακώς κείμενα. Αντίθετα, ένας άτολμος πρωθυπουργός υιοθετεί τα σλόγκαν των εκμαυλιστών και προσέυχεται οι ψηφοφόροι τους να προτιμήσουν το αντίγραφο. Ας ελπίσουμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί με συναίσθηση ευθύνης».
Κάποιοι θέλουν αδύναμο πρόεδρο της Κομισιόν
Η ΤΑΖ επικρίνει τη στάση του Ντέιβιντ Κάμερον και άλλων συντηρητικών πρωθυπουργών, οι οποίοι «αγνοούν τη βούληση των ψηφοφόρων και επιμένουν στο παρασκήνιο»
Η ΤΑΖ επικρίνει τη στάση του Ντέιβιντ Κάμερον και άλλων συντηρητικών πρωθυπουργών, οι οποίοι «αγνοούν τη βούληση των ψηφοφόρων και επιμένουν στο παρασκήνιο»
Την διελκυστίνδα για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν σχολιάζει η Die Presseτης Βιέννης, διακρίνοντας μια «μάχη εξουσίας» στις σχετικές μεθοδεύσεις. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «ρωμαϊκό» τον τρόπο που διεξέγεται το παιγνίδι, επισημαίνοντας: «Πριν από τις ευρωεκλογές το ΕΛΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες δεσμεύθηκαν ότι πρόεδρος της Κομισιόν θα γίνει εκείνος που θα έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πρωθυπουργοί του ΕΛΚ έδωσαν δημόσια το χρίσμα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τώρα κάποιοι από αυτούς θέλουν να αθετήσουν την υπόσχεσή τους. Ζητούμενο για αυτούς είναι να ενισχύσουν τη θέση τους και να διασφαλίσουν ισχυρά πόστα στην Κομισιόν και παράλληλα να μην επιτρέψουν να γίνει ισχυρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν», καταλήγει η εφημερίδα.
Για το ίδιο θέμα, η γερμανική Tageszeitung επικρίνει τη στάση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και άλλων συντηρητικών πρωθυπουργών, οι οποίοι «αγνοούν τη βούληση των ψηφοφόρων και επιμένουν στο παρασκήνιο».
Ωστόσο, παρατηρεί η εφημερίδα, «αυτή η οπισθοδρομική προσπάθεια εξέγερσης δεν έχει προοπτικές επιτυχίας». Ενδιαφέρον έχει το πώς θα συμπεριφερθεί η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εκτιμά η εφημερίδα και επισημαίνει: «Εάν στηρίξει η Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Γιούνκερ, θα μπορούσε να λανσαριστεί ως υπέρμαχος περισσότερης δημοκρατίας, μολονότι ειδικά εκείνη έδωσε μάχες ενάντια σε αυτή τη διαδικασία».
Αναδιάρθρωση της Κομισιόν γύρω από υπερεπιτρόπους
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει την αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών θεσμών
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει την αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών θεσμών
Σε άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα Die Welt, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει την αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών θεσμών. Το Eurogroup θα μπορούσε να γίνει πιο «ετοιμοπόλεμο» και η Κομισιόν «αποτελεσματικότερη», γράφει ο γερμανός πολιτικός και διευκρινίζει: «Θα πρέπει επί παραδείγματι να σκεφθούμε να προσδώσουμε ειδικές αρμοδιότητες σε έναν περιορισμένο αριθμό αντιπροέδρων της Κομισιόν, στους οποίους να υπάγονται από πλευράς αρμοδιότητας οι υπόλοιποι επίτροποι», λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως μολονότι ενισχύθηκε τα προηγούμενα χρόνια η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, «αυτό δεν φτάνει».
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής   dw  de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»