Προσφυγή σε εθνικές εκλογές ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Προσφυγή σε εθνικές εκλογές ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την άποψή του ότι μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών Ευρωεκλογών η Βουλή δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά προσφυγή σε εθνικές εκλογες "για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα".

Ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, στον οποίο παρουσίασε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί αναντιστοιχίας του εκλογικού αποτελέσματος και της κυβέρνησης και έθεσε θέμα προσφυγής στις κάλπες το ταχύτερο δυνατόν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι «ήταν μια σημαντική καταγραφή, ιστορική για την Αριστερά και σημαντική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού».

"Είναι μια ωραία μέρα έξω..." είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπούλια ο κ. Τσίπρας.  "Καποιοι έλεγαν μέχρι το Σάββατο το βράδυ πως εάν η διαφορά ήταν 2-3 μονάδες θα είχαμε λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Κερδίσαμε με 4 και είναι μια πολύ ωραία μέρα. Ελπίζω να είναι και οι επόμενες διότι η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας δίνει τη δυνατότητα, για μια ισχυρότερη θέση στην Ευρώπη".
Στην παρατήρηση του κ. Κ. Παπούλια ότι τον απασχολεί η έξαρση των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί το μήνυμα ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει αιτίες που τον δημιουργούν και πρέπει να φτιαχτεί μια καλύτερη Ευρώπη για να τον αντιμετωπίσουμε. «Πρέπει» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ισχυρή πολιτική ανατροπή, η οποία  "δεν προκύπτει μόνο από τις τέσσερις μονάδες της διαφοράς, αλλά και επειδή τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν απώλεια 11 μονάδων από τα αποτελέσματα του 2012."  Αυτό, δήλωσε, συνιστά "πολύ μεγάλη δυσαρμονία και κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις, που θα δεσμεύσουν τον ελληνικό λαό για τα επόμενα χρόνια.  Η παρούσα βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας."
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εθνικές εκλογές και απηύθυνε προειδοποίηση στον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε διορισμό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ούτε του επόμενου επιτρόπου στην ΕΕ, χωρίς τη συμφωνία "του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας."
Θέμα συνταγματικής νομιμότητας έθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς όπως τόνισε " η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ ή Ελιά, όπως μεταλλάχθηκε, είναι τέταρτο κόμμα και με ένα ποσοστό χαμηλότερο από το εθνικό (ποσοστό) του ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει κοινοβουλευτική, αριθμητική βάση για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής".
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια θα ενημερώσει την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 13:00 και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.κathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc