Εντονες ζυμώσεις στις Βρυξέλλες για πρόεδρο της Κομισιόν ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Εντονες ζυμώσεις στις Βρυξέλλες για πρόεδρο της Κομισιόν

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Ενισχυμένες πιθανότητες εμφανίζει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην προσπάθειά του να εκλεγεί επικεφαλής της Κομισιόν.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ευρωεκλογές
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χθες ήταν μια ημέρα έντονων πολιτικών διεργασιών στις Βρυξέλλες για το φλέγον θέμα τού ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρωί συναντήθηκαν οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο και εκεί η ομάδα των Σοσιαλιστών αποφάσισε ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πρέπει να υποστηριχτεί -τουλάχιστον στις διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες- για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για την προεδρία της Κομισιόν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντίπαλος του Γιουνκέρ στην κούρσα για την προεδρία, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε χθες ότι «η επιθυμία του Ευρωκοινοβουλίου είναι ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος να πάρει και την εντολή για να κερδίσει την πλειοψηφία» και πρόσθεσε ότι «αν ο Γιουνκέρ δεν καταφέρει την πλειοψηφία, ο επόμενος που θα πρέπει να πάρει την εντολή είμαι εγώ». Αυτή είναι μια αλλαγή στη στάση που είχε κρατήσει μέχρι χθες, όταν δήλωνε ότι παράλληλα με τον κ. Γιουνκέρ θα προσπαθήσει και ο ίδιος να σχηματίσει πλειοψηφία. Συγχρόνως ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα δήλωσε ότι οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν συνολικά δεύτεροι στις ευρωεκλογές, «θα υποστηρίξουν τον Γιουνκέρ μόνο αν το πρόγραμμά του ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το απόγευμα έγινε η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δώδεκα εκ των οποίων είναι και αρχηγοί κρατών, με θέμα την υποψηφιότητα του Γιουνκέρ και τι στάση θα κρατούσαν στο άτυπο δείπνο της Συνόδου Κορυφής που έγινε ακριβώς μετά. Την ίδια ώρα γινόταν η αντίστοιχη συνάντηση στα γραφεία των Σοσιαλιστών. Η απόφασή τους να υποστηρίξουν αρχικά την υποψηφιότητα Γιουνκέρ ασκεί ούτως ή άλλως μεγάλη πίεση στους αρχηγούς που συναντήθηκαν χθες το βράδυ.

Αυτός που έχει δουλέψει περισσότερο παρασκηνιακά για να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του κ. Γιουνκέρ είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς στην πραγματικότητα δεν θέλει να χάσει τη δυνατότητα να ορίζει ποιος θα είναι στη θέση του πιο ισχυρού Ευρωπαίου. Ο Κάμερον, που έχει αρχίσει τα τηλεφωνήματα σε Ευρωπαίους ηγέτες από προχθές, τόνιζε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για μεταρρύθμιση και περισσότερο βάρος στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

Ομως αν τελικά το Συμβούλιο αποφασίσει να προτείνει άλλον υποψήφιο εκτός του κ. Γιουνκέρ, τότε αυτό αποκλείεται να το δεχτεί το Κοινοβούλιο, καθώς κάτι τέτοιο μειώνει τη δύναμή του και το υποβαθμίζει. Σε μια τέτοια περίπτωση η σύγκρουση μεταξύ των ισχυρών ευρωπαϊκών θεσμών μπορεί να συνεχιστεί για μήνες. Αλλωστε αυτοί που γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές διαδικασίες δεν αποκλείουν η επιλογή του προέδρου να διαρκέσει πολύ καιρό, καθώς δεν υπάρχει βιασύνη. Η θητεία του κ. Μπαρόζο λήγει την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc