Tο μήνυμα ελήφθη, δρομολογούνται πρωτοβουλίες

Tο μήνυμα ελήφθη, δρομολογούνται πρωτοβουλίες
27/05/2014

Αν και το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν πυροδοτεί σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, η κυβέρνηση, που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «έλαβε το μήνυμα», δρομολογεί ήδη μια σειρά πρωτοβουλίες, όχι μόνο για να αποδείξει πως «μήνυμα ελήφθη», αλλά και για να αντιμετωπίσει τις «επιθέσεις» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από την χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών.
Τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται, καθώς, όπως αναφέρεται δεν προκύπτει ανάγνωση τέτοιου μηνύματος από το αποτέλεσμα της κάλπης, πλην όμως ο ανασχηματισμός θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιος και ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις.
Ο επικείμενος ανασχηματισμός, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι «δομικός», κατέστη σαφές και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από τις ανακοινώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σχετικά με μια σειρά πρωτοβουλίες που ετοιμάζεται να αναλάβει, αλλά και με τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσα στο Κοινοβούλιο, με την προσχώρηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο των κ.κ. Λοβέρδου και Αηδόνη.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια του γεύματος θα υπάρξει λεπτομερής συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, ενώ θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Την Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρα θα συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο.
Πάντως, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών φαίνεται ότι καθησύχασε τις αγορές, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ’ς, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στις χθεσινές ευρωεκλογές, αλλά δεν κατάφερε κτύπημα «νοκ άουτ» στην κυβέρνηση.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν οριακά χθες κατά 2 μονάδες βάσης στο 6,51%.
Με τις ευρωεκλογές να αποτελούν παρελθόν, οι επενδυτές εστιάζουν τώρα την προσοχή τους στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την επόμενη εβδομάδα, στην οποία αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, τα οποία θα στηρίξουν περαιτέρω τα ομόλογα της Ευρωζώνης με χαμηλότερο αξιόχρεο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις του από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου διεξάγεται το συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν απαντήσεις στα «ακανθώδη προβλήματα» της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
«Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι αποστασιοποιημένοι. Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να συνεχισθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία είναι, ας μην το ξεχνάμε ποτέ, ο καλύτερος εγγυητής της ειρήνης», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε χθες να ληφθούν μέτρα για να «επιταχυνθεί η ανάκαμψη» στην ευρωζώνη, η οποία είναι ακόμη πολύ ασθενική για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και να διευθετηθεί το πρόβλημα του χρέους.
«Έχουμε ανάγκη από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη και πρέπει να λάβουμε μερικά μέτρα για να τονώσουμε την ανάπτυξη», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του φόρουμ για τη νομισματική πολιτική που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Η εμπιστοσύνη επέστρεψε στη ζώνη του ευρώ και η ανάπτυξη ξανάρθε σε σχεδόν όλες τις χώρες. Όμως έχουμε ανάγκη από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη για να ανακτήσουμε θέσεις εργασίας», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Και πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι μ' ένα σημαντικό χρέος των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μέτρα υπέρ της ανάπτυξης» .ELZONI GR

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»