«Ενοχλητικός ο Θεοδωράκης»
«Ενοχλητικός ο Θεοδωράκης»
Για το Ποτάμι ο λόγος στο γερμανικό Tύπο. Οι προκλήσεις των ευρωεκλογών από το διάχυτο ευρωσκεπτικισμό και η Ουκρανία μετά τις προεδρικές.
Ρεπορτάζ για το κόμμα «Το Ποτάμ» του Σταύρου Θεοδωράκη φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδαSüddeutsche Zeitung. Η αρθογράφος επισημαίνει στους γερμανούς αναγνώστες ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο Θεοδωράκης δεν είχε καμιά σχέση με την πολιτική και τα κόμματα, αλλά τώρα τα ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις ξεπερνούν κι αυτά του συγκυβερνώντος ΠAΣΟΚ. Μεθαύριο, Κυριακή, θα κριθεί το μέλλον του Ποταμιού και ίσως κι αυτό της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επισημαίνει.
Όλα ρευστά
Όλα ρευστά
«Σχεδόν παίζοντας το κόμμα του Θεοδωράκη ξεπέρασε το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνοντας ποσοστά ανάμεσα στο 7% και 11%, κάτι που δεν έχει κατορθώσει κανένα άλλο νέο κόμμα που ‘γεννήθηκε’ μέσα στην κρίση», γράφει η εφημερίδα. « (...) Ο νεοεισελθείς στην ελληνική κομματική γεωγραφία δεν έχει ένα σαφές πολιτικό στίγμα, δεν μπορεί να ενταχθεί σε ένα από τα γνωστά στρατόπεδα, γι' αυτό αποδεικνύεται ‘ενοχλητικός’, τόσο για τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας δεν έχει καλά λόγια για τον Θεοδωράκη. Φοβάται ότι θα ψαρέψει ψηφοφόρους στα δικά του νερά, από το ρεζερβουάρ των δυσαρεστημένων και των θυμάτων της κρίσης (…)και εκφράζεται άσχημα για το κόμμα: ότι πρόκειται για παγίδα ελλήνων επιχειρηματιών που φοβούνται το ΣΥΡΙΖΑ». Και η αρθρογράφος συνεχίζει: «Ο Θεοδωράκης επιθυμεί ένα κράτος μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς, μια κυβέρνησης των μεγάλων συμβιβασμών. Όλα αυτά ηχούν σαν να μπορούσε να συμμαχήσει με όλα σχεδόν τα κόμματα, η συρροή κόσμου στις εμφανίσεις του είναι σημαντική, αλλά o ίδιος γνωρίζει ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα πολλά». Η αρθογράφος μεταφέρει μερικά από τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, όπου σε ορισμένες συνοικίες η ΧΑ πήρε διψήφιο ποσοστό και καταλήγει: «Ο Θεοδωράκης την ερχόμενη Κυριακή επιδιώκει να εξοστρακίσει την ΧΑ από τη τρίτη θέση. Αν θα το καταφέρει, παραμένει ανοιχτό».
Πρόκληση για τα εδραιωμένα κόμματα
Πρόκληση για τα εδραιωμένα κόμματα
Σχόλιο για τις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών στη Μ. Βρετανία φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Θα κλονιστεί συθέμελα όλο το κομματικό σύστημα», παρατηρεί χαρακτηριστικά. «Ακόμη κι αν δεν μπορούν να γίνουν αναγωγές σε εθνικές εκλογές, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Ανεξαρτησίας θα διαδραματίσει μελλοντικά εξέχοντα ρόλο στη βρετανική πολιτική και θα φοβίσει ακόμη περισσότερο τα εδραιωμένα κόμματα, που θα πρέπει επιτέλους να βρουν μιαν καλή απάντηση στη προπαγάνδα λαϊκισμού εναντίον της ελίτ και του πολιτικού τους κόσμου». Η γαλλική εφημερίδα La Croix εξετάζει τον ευρωσκεπτικισμό μέσα σε γενικότερο πλαίσιο. «Τα επιχειρήματα που στήριξε επί χρόνια το εγχείρημα Ευρώπη, όπως η ειρήνη και η συμφιλίωση δεν επαρκούν. Πολλοί δεν βλέπουν στην ΕΕ τη δύναμη προστασίας, αλλά ένα σύστημα που τους καταπιέζει». Η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf διακρίνει πίσω από το αναμενόμενο μεγάλο ποσοστό αποχής την έλλειψη εμπιστοσύνης των ολλανδών ψηφοφόρων απέναντι στην ΕΕ. «Η καχυποψία απέναντι στην Ευρώπη των πολιτικών ελίτ και τον αντιδημοκρατικό τρόπο λήψης αποφάσεων, η σπατάλη πόρων για τη διατήρηση δύο εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια στις Βρυξέλλες και η άλλη στο Στρασβούργο, δεν συνέβαλαν στο να μεγαλώσουν τον ενθουσιασμό για την Ευρώπη», παρατηρεί ο σχολιαστής της.
Περιπλέκεται η κατάσταση στην Ουκρανία
Περιπλέκεται η κατάσταση στην Ουκρανία
Τέλος η γαλλική Le Monde αφιερώνει το δικό της σχόλιο στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, τις οποίες χαρακτηρίζει ως μια σημαντική δοκιμασία. «Η κυβέρνηση του Κιέβου θέλει να εξασφαλίσει ανοιχτές κάλπες και στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να δείξει ότι οι περιφέρειες Ντόνετσκ και Λούχανσκ ανήκουν στην Ουκρανία, παρά την παρωδία του δημοψηφίσματος», παρατηρεί ο αρθρογράφος της. «Ο κίνδυνος της βίας παραμένει, κανείς δεν φαίνεται να ελέγχει τους 100 ένοπλους άνδρες, ούτε η Μόσχα, ούτε το Κίεβο, αλλά ούτε και ο ολιγάρχης Ρινάτ Αχμετόφ. (…) Mετά τις εκλογές η κατάσταση θα είναι περίπλοκη, αλλά τουλάχιστον με έναν εκλεγμένο πρόεδρο θα υπάρχει ένας αδιαμφισβήτητος συνομιλητής πριν ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές, oι οποίες είναι απαραίτητες».
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
Comments