Στουρνάρας: Η αναβάθμιση από τον Fitch σημαίνει πως οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο →Την κατάργηση ακόμη 16.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Hewlett – Packard Δημοσίευση: 23/05/2014 - 12:23 Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2014 - 12:23σχόλια Share on emailShare on print ShareΓια την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, ενημέρωσε ο Γιάννης Στουρνάρας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε συνάντηση που είχαν πριν λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο οίκος Fitch είναι από τους πλέον αυστηρούς» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του και όπως είπε χαρακτηριστικά «η φρασεολογία που χρησιμοποιεί είναι αξιοσημείωτη, καθώς μιλά αξιοθαύμαστη προσαρμογή». «Αυτό σημαίνει» τόνισε ο κ. Στουρνάρας «πως οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς και πρέπει να τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού». Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης - αιτιολογώντας την απόφασή του να προχωρήσει στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από "B-" σε "B" με σταθερές προοπτικές καθώς και στην αναβάθμιση της «οροφής της χώρας» (country ceiling) από "B+" σε "ΒΒ" - είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της και αναμένεται να επιτύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε το 2013. Ο οίκος αναφέρει επίσης στην αιτιολόγησή του ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί και ότι υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15. Ο Fitch τονίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και στηρίζουν τη βασική πρόβλεψή του ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015. Σημειώνει, επίσης, ο Fitch ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2013 για πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία. Σύμφωνα ωστόσο με τον οίκο τα πολιτικά ρίσκα παραμένουν υψηλά, θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές το α τρίμηνο του 2015, χωρίς να αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών φέτος. Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/258570/stournaras-i-anavathmisi-apo-ton-fitch-simainei-pos-oi-thusies-tou-ellinikou-laou-pianoun-topo-/#ixzz32Wt298ZL Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Στουρνάρας: Η αναβάθμιση από τον Fitch σημαίνει πως οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο

Για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, ενημέρωσε ο Γιάννης Στουρνάρας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε συνάντηση που είχαν πριν λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο οίκος Fitch είναι από τους πλέον αυστηρούς» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του και όπως είπε χαρακτηριστικά «η φρασεολογία που χρησιμοποιεί είναι αξιοσημείωτη, καθώς μιλά αξιοθαύμαστη προσαρμογή».

«Αυτό σημαίνει» τόνισε ο κ. Στουρνάρας «πως οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς και πρέπει να τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης - αιτιολογώντας την απόφασή του να προχωρήσει στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από "B-" σε "B" με σταθερές προοπτικές καθώς και στην αναβάθμιση της «οροφής της χώρας» (country ceiling) από "B+" σε "ΒΒ" - είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της και αναμένεται να επιτύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε το 2013.

Ο οίκος αναφέρει επίσης στην αιτιολόγησή του ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί και ότι υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15.

Ο Fitch τονίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και στηρίζουν τη βασική πρόβλεψή του ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015. Σημειώνει, επίσης, ο Fitch ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2013 για πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία.

Σύμφωνα ωστόσο με τον οίκο τα πολιτικά ρίσκα 
παραμένουν υψηλά, θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές το α τρίμηνο του 2015, χωρίς να αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών φέτος.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/258570/stournaras-i-anavathmisi-apo-ton-fitch-simainei-pos-oi-thusies-tou-ellinikou-laou-pianoun-topo-/#ixzz32Wt298ZL
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»