ΚΟΣΜΟΣ 14:17 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 24.03.2016 : 22:44 Αμεση έγκριση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας αποφάσισαν οι ΥΠΕΣ της Ε.Ε.

ΚΟΣΜΟΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Αμεση έγκριση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας αποφάσισαν οι ΥΠΕΣ της Ε.Ε.

Την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίαζαν εκτάκτως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Στην κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται «κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας».
Συγκεκριμένα, επισημαίνουν την ανάγκη να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως.
Επιπλέον ζητούν την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ό,τι αφορά τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων, την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων, την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών και την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Γκενς υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των συστημάτων πληροφοριών, όπως π.χ. το σύστημα Σένγκεν και η βάση δεδομένων της Interpol. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών και των μυστικών υπηρεσιών.
Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε, από την πλευρά του ότι η Επιτροπή έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, συντονισμού και έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν μετά τις προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στην Europol και έχουν εξασφαλισθεί πρόσθετοι πόροι για αυτό.
«Ερχόμαστε σήμερα καταρχήν για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στο βελγικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων. Ερχόμαστε για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα απέναντι στην τρομοκρατία», δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Νομίζω ότι είναι καιρός να επανασχεδιαστεί η όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με βάση τις κοινωνικές επιδιώξεις και όχι εναντίον των κοινωνικών επιδιώξεων. Η απομόνωση έως τώρα δεν έχει προσφέρει. Χρειάζεται επανασχεδιασμός, χρειάζεται επανεξέταση του τρόπου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στην οποία φυσικά είμαστε όλοι απέναντι», συνέχισε.
«Στεκόμαστε μαζί για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, τον τρόπο ζωής μας και να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο o Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του σημερινού συμβουλίου, Ρόναλντ Πλάστερκ.
Σύμφωνα με το αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσωπείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να τεθεί επί τάπητος η επίσπευση της έγκρισης μιας σειράς προτάσεων της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τον εντοπισμό των όπλων κ.ά.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τρομοκράτες δεν θα είναι σε θέση να φέρουν τον τρόμο στην Ευρώπη. Αλλά και ότι τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους όλα τα μέσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο Φ. Τίμερμανς.
«Είναι η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε» δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για την ασφάλεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος καλώντας τα κράτη-μέλη να «εφαρμόσουν» την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην οδηγία για την τρομοκρατία και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) τα οποία εκκρεμούν.
Τουρκία: Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι είχε απελαθεί δύο φορές από τη χώρα

Οι βελγικές αρχές καταζητούν και δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Το πρόσωπο αυτό βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μαλμπέκ. Ο άλλος ύποπτος που καταζητείται συνόδευε τους δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον Ναζίμ Λαχράουι και τον αδελφό του Χάλιντ, Ιμπραχίμ Μπακράουι.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση Τούρκου αξιωματούχου είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Η πρώτη απέλαση είχε γίνει στις 14 Ιουλίου παρόλο που δεν είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα στην Τουρκία, καθώς οι τουρκικές αρχές είχαν υποψίες ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν ξένος μαχητής. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για «διοικητική απέλαση». Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε άλλος Τούρκος αξιωματούχος ο Ιμπραχίμ επέστρεψε στη χώρα στις 11 Αυγούστου μέσω του αεροδρομίου της Αττάλειας και απελάθηκε ξανά έπειτα από δύο εβδομάδες χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η χώρα στην οποία μεταφέρθηκε.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως ένας από τους καμικάζι των Βρυξελλών είχε συλληφθεί τον Ιούνιο κοντά στα συριακά σύνορα, απελάθηκε από την Τουρκία και ότι το Βέλγιο τον άφησε μετά ελεύθερο. Πρόσθεσε ότι η Ολλανδία είχε επίσης εμπλακεί γιατί το πρόσωπο αυτό είχε αρχικά ζητήσει να απελαθεί στη χώρα αυτή πριν βρεθεί στο Βέλγιο.

«Αν και τους ενημερώσαμε ότι το πρόσωπο αυτό ήταν ξένος τρομοκράτης μαχητής, οι βελγικές αρχές δεν ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν τις σχέσεις του με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν. Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι. Ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Κοέν Γκινς εξέφρασε την αντίθεσή του στην τουρκική εκδοχή. «Εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν γνωστός σε εμάς για τρομοκρατική δράση», δήλωσε στο βελγικό φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Πολύ σημαντική εξέλιξη στην έρευνα ήταν η αναγνώριση, που ανακοινώθηκε χθες από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου, των δύο καμικάζι, των αδελφών Ιμπραχίμ και Χαλίντ Ελ Μπακράουι. Και οι δύο ανατινάχθηκαν την Τρίτη, με διαφορά μιας ώρας, ο πρώτος στο αεροδρόμιο, ο δεύτερος στη στάση του μετρό Μαλμπέκ δήλωσε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ βαν Λιου. Ο τρίτος καμικάζι, που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο, αναγνωρίστηκε ως ο Ναζίμ Λαχράουι, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της φλαμανδικής εφημερίδας De Standaard.

Μάλιστα όπως αναφέρει το Associated Press, ο τζιχαντιστής Λαχράουι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θεωρείται ότι κατασκεύασε τις βόμβες που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσαν και βελγικά μέσα ενημέρωσης περιλαμβανομένης της εφημερίδας De Standard που επικαλείται ανώνυμη πηγή.

Επίσης βελγική εφημερίδα ανάφερε πως οι τρομοκράτες είχαν βάλει στόχο τον πυρηνικό σταθμό του Βελγίου.  

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 400 «μαχητές» εκπαιδεύτηκαν από το Ισλαμικό Κράτος για να επιτεθούν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Associated Press που επικαλείται Ευρωπαίους και Ιρακινούς αξιωματούχους ασφαλείας.

«Ο Αμπντεσλάμ δεν γνώριζε για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες»

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ «δεν ξέρει» για τις επιθέσεις που έσπειραν τον θάνατο στις Βρυξέλλες, δήλωσε «εμπιστευτικά» στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του Σβεν Μαρί. Νωρίτερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού δικτύου Europe 1 σχετικά με το τι σκέφτεται ο πελάτης του για τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες την Τρίτη, είχε απαντήσει: «Δεν θέλω να ξέρω τι σκέπτεται. Σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμη σημαντικό». Ο μόνος επιζών από την ομάδα των τζιχαντιστών που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, «εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη Γαλλία το συντομότερο δυνατόν», είπε ο βέλγος δικηγόρος, σενάριο που αρχικά είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ο πελάτης του.

«Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ μου γνωστοποίησε την επιθυμία του να πάει στη Γαλλία το συντομότερo δυνατόν. Θα δω την ανακρίτρια για να της ζητήσω να μην αντιταχθεί σε αυτό», δήλωσε ο δικηγόρος στους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στις βελγικές ανακριτικές αρχές. «Κατάλαβε ότι εδώ δεν υπάρχει παρά ένα μικρό μέρος του φακέλου. Θέλει να δώσει εξηγήσεις στη Γαλλία, αυτό είναι καλό», είπε αλλάζοντας την υπερασπιστική του στρατηγική. Κατά την πρώτη του ακρόαση την επομένη της σύλληψής του, ο Αμπντεσλάμ είχε δηλώσει ότι αρνείται την έκδοσή του στο Παρίσι, που ζητούσαν οι γαλλικές αρχές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον των βελγικών ανακριτικών αρχών για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα γίνει στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Σβεν Μαρί. Η δε ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο του βελγικού εντάλματος σύλληψης αναβλήθηκε για τις 7 Απριλίου, εξαιτίας του όγκου του φακέλου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc