Βέλγιο: Ασκήθηκε δίωξη για "τρομοκρατική δολοφονία" στον Φεϊσάλ Σ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS
Βέλγιο: Ασκήθηκε δίωξη για "τρομοκρατική δολοφονία" στον Φεϊσάλ Σ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι ένας ύποπτος που συνελήφθη την Πέμπτη κατηγορείται για "τρομοκρατικές δολοφονίες". Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο το μικρό όνομά του και το αρχικό του επωνύμου του: Φεϊσάλ Σ.
Σύμφωνα όμως με βελγικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Φεϊσάλ Σεφού, έναν δημοσιογράφο που είχε κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.
Το ερώτημα αν ο Φεϊσάλ Σ. είναι όντως ο "άνδρας με το καπέλο" δεν έχει απαντηθεί από επίσημες πηγές. "Είναι μια υπόθεση", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.
Ο άνδρας με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο καπέλο, που έσπρωχνε ένα καρότσι φορτωμένο με μια αποσκευή, έφτασε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών νωρίς το πρωί της Τρίτης μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας, τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και τον Ναζίμ Λασραουί. Οι δύο τελευταίοι συνδέονται με τους καμικάζι των παρισινών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άνδρας αυτός άφησε την αποσκευή του που περιείχε "τον μεγαλυτερο εκρηκτικό μηχανισμό" και έφυγε από τον χώρο. Όμως η βόμβα του δεν εξερράγη.
Οι αρχές καταζητούν άλλον έναν ύποπτο που κρατούσε ένα σακίδιο και θεάθηκε κοντά στον Χαλίντ Ελ Μπακραουί, ο οποίος ανατινάχθηκε την ίδια ώρα στον σταθμό του Μαλμπέκ. Καταζητούμενος είναι επίσης ένας άλλος Βέλγος, ο Μοχαμέντ Αμπρινί, που πιστεύεται ότι είχε "επιμελητειακό" ρόλο στην οργάνωση.
Για να ρίξουν φως, όπως έχουν υποσχεθεί, στο τρομοκρατικό δίκτυο που φαίνεται ότι ήταν ένα και ενιαίο, οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές αναμένουν πολλά από τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Ο ύποπτος-κλειδί για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι συνελήφθη στις Βρυξέλλες, μετά από τέσσερις μήνες ανθρωποκυνηγητού, αλλά αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές. Η Γαλλία έχει ζητήσει την έκδοσή του, ένα ενδεχόμενο στο οποίο δεν φέρνει πλέον αντίρρηση ο ίδιος.
Στο μεταξύ, οι αρχές συνεχίζουν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 24 νεκροί, μεταξύ των οποίων είναι και 11 αλλοδαποί από οκτώ διαφορετικές χώρες.
Comments