Ποιος είναι ο κύριος με το καπέλο;

Πολιτική

Ποιος είναι ο κύριος με το καπέλο;

Κλειστό θα παραμείνει και σήμερα το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και η στάση μετρό Μάλμπεκ. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τους κύριους υπεύθυνους των τρομοκρατικών επιθέσεων. Τζιχαντιστές συνεχίζουν την πλύση εγκεφάλου.
Μια εβδομάδα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες η αστυνομία κινείται μέσα στο σκοτάδι για να εντοπίσει τον κύριο τον τρίτο ύποπτο, τον κύριο με το καπέλο που κατέγραψαν οι κάμερες του αεροδρομίου την ημέρα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ της βελγικής πρωτεύουσας.
«Ο κύριος με το καπέλο δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί» ανακοινώθηκε από τη βελγική αστυνομία, η οποία συνεχίζει να αξιολογεί 51 σχετικές πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες το βράδυ.

Και σήμερα κλειστό το αεροδρόμιο
Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών γίνονται προσπάθειες να επαναλειτουργήσει μερικώς αύριο, Πέμπτη
Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών γίνονται προσπάθειες να επαναλειτουργήσει μερικώς αύριο, Πέμπτη
Χθες ολοκληρώθηκε και η πολύπλοκη διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών. Ο τελικός απολογισμός μειώθηκε προς τα κάτω «μετά από εντατικούς ελέγχους», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, αναγνωρίζοντας ότι 3 θύματα μετρήθηκαν αρχικά δύο φορές. Σύμφωνα με την εισαγγελία των Βρυξελών 32 άνθρωποι, Βέλγοι κι άλλων υπηκοοτήτων, έχασαν τη ζωή τους στο αεροδρόμιο και στο μετρό. Σε αυτούς δεν συγκαταλέγονται οι 3 βομβιστές αυτοκτονίας.
Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών παραμένει και σήμερα κλειστό. Χθες συνεχίστηκαν οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία του, αν και σε περιορισμένη κλίμακα, δεδομένου ότι η κύρια αίθουσα με τα γκισέ αναχωρήσεων έχει ολοσχερώς καταστραφεί και θα χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προσωρινά οι εγκαταστάσεις διπλανής αίθουσας ώστε να ξαναρχίσουν από αύριο οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις.
Το κλείσιμο του αεροδρομίου έχει πλήξει καίρια τη βελγική αεροπορική εταιρεία Brussels Airlines που είναι θυγατρική της Lufthansa. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Afp, ότι ο αερομεταφορέας περνά τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του, καταγράφοντας καθημερινά απώλειες της τάξης των 5 εκατομ. ευρώ. Η κυκλοφορία του μετρό επανέρχεται από σήμερα σε κανονικούς ρυθμούς εκτός από τη στάση Μάλμπεκ, όπου τινάχτηκε στον αέρα ο τρίτος καμικάζι.

Πλύση εγκεφάλου
Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των επιθέσεων στον Καθεδρικό των Βρυξελλών
Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των επιθέσεων στον Καθεδρικό των Βρυξελλών
Στο μεταξύ ανησυχία προκαλούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τζιχαντιστές μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αναζητούν με μεγαλύτερη ένταση νέους επίδοξους βομβιστές αυτοκτονίας. Σύμφωνα με στοιχεία ενός Βέλγου τοπικού πολιτικού, του Ζαμάλ Ικζαμπάν, το περασμένο Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών εστάλησαν μηνύματα με σχετικό περιεχόμενο σε νέους στην περιοχή Μόλενμπεκ, η οποία θεωρείται προπύργιο των τζιχανιστών. Ένα εξ αυτών εστάλη μέσω SMS και γράφει τα εξής: «Αδελφέ μου, γιατί δεν μας ακολουθείς στον αγώνα εναντίον των Δυτικών; Πάρε τη σωστή απόφαση στη ζωή σου». Δεν είναι σαφές εάν μπορεί να εξευρεθεί ο αποστολές του μηνύματος δεδομένου ότι οι προπληρωμένες κάρτες κινητής τηλεφωνίας μπορεί να ενεργοποιούνται και με ψεύτικα προσωπικά δεδομένα.
Ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός Europe I μετέδωσε ότι σε έναν 15χρονο επί εβδομάδες γινόταν πλύση εγκεφάλου σε τζαμί των Βρυξελλών με σκοπό να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Μετά από ένα μήνα ήταν έτοιμος να πάει στη Συρία, όπως δήλωσε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά χάρη στην παρατηρητικότητα της μητέρας του απεφεύχθη να γίνει τζιχαντιστής.
Dpa, afp / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc