Συζητήσεις με το βλέμμα στη Λιβύη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Συζητήσεις με το βλέμμα στη Λιβύη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Λέξινγκτον για τη μοναδικής σημασίας αξία της ναυτικής βάσης της Σούδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Αμυνας δεν είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ωστόσο, στον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, τόνισε πως η Ελλάδα «συνεχίζει να είναι “εδώ” για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, η βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα χαρακτηρίστηκε από τον Dan Goure, αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Λέξινγκτον και βασικό ομιλητή, «σημαντικότερη για την αμερικανική εθνική ασφάλεια από όσο για το ελληνικό έθνος».
Αν και η εκδήλωση στην Ουάσιγκτον είχε μάλλον σημειολογικό χαρακτήρα, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές τονίζουν προς την «Κ» ότι η συζήτηση για τη Σούδα το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι τυχαία. Βασικός λόγος ανακίνησής της είναι η πολύ αυξημένη πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, η οποία αποτελεί ένα «μη κράτος». Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι περισσότερα από 500 χιλιόμετρα της μεσογειακής ακτογραμμής της Λιβύης βρίσκονται πλέον στα χέρια των τζιχαντιστών, ενώ οι δυνάμεις τους έχουν φθάσει πολύ κοντά στην κατάληψη σημαντικών πετρελαιοπηγών στα νότια της χώρας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μια πολυεθνική επέμβαση στη Λιβύη πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τον ακριβή χαρακτήρα της, την επιχειρησιακή δράση, αλλά και τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να έχει το ΝΑΤΟ. Πρόκειται, άλλωστε, για συζητήσεις οι οποίες σπάνια δημοσιοποιούνται. Ενας περαιτέρω λόγος για την τροφοδότηση αυτής της συζήτησης είναι η αγωνία που έχει μεταφέρει ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόσο προς την Αθήνα όσο και προς την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για τη λειτουργία της Λιβύης ως εστίας αποσταθεροποίησης και για το μεγάλο αραβικό έθνος. Οπως γίνεται κατανοητό, η Best in the Med (το αμερικάνικο παρωνύμιο της Σούδας) θα αναβαθμιστεί άμεσα σε πρώτης γραμμής στρατιωτική εγκατάσταση, σε περίπτωση που προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του σχεδιασμού για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
Είναι σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε επιπλέον πίεση, αλλά και περισσότερα εργαλεία για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει να διαχειριστεί μια δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που, μάλιστα, δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την ανακοπή των προσφυγικών ροών. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται, επίσης, να τεθούν σε νέα βάση κάποια από τα παλαιότερα αιτήματα της αμερικανικής πλευράς, τα οποία μέχρι προσφάτως είχαν «παγώσει». Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται η στάθμευση στόλου με drones, ένα αίτημα που αρχικά αφορούσε μια άλλη βάση στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Καστέλλι, αλλά είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση των κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»