Σφοδρή επίθεση ΥΠΟΙΚ κατά ΔΝΤ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Σφοδρή επίθεση ΥΠΟΙΚ κατά ΔΝΤ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σφοδρή επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τη στάση που τηρεί εξαπέλυσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, κ. Φρ. Κουτεντάκης.
«Το Ταμείο έχει ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες», ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης, ο οποίος αποκάλυψε ταυτόχρονα ότι οι θεσμοί σε τεχνικό επίπεδο έχουν κατά διαστήματα ζητήσει την καθυστέρηση της καταβολής μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα για να εξυπηρετηθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους. 
Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους ταμειακό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε ότι «αν φθάσουμε ποτέ στο δίλημμα καταβολής συντάξεων ή αποπληρωμής χρέους, θα πληρώσουμε συντάξεις». Πάντως, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστο. Καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών από ίδιους πόρους χωρίς νέο δανεισμό και ανακύκλωση χρεών». 
Παράλληλα, ο κ. Κουτεντάκης κατηγόρησε τους θεσμούς για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς και για το γεγονός ότι δεν παρέχουν καμία στήριξη. «Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ», δήλωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι θεσμοί αθέτησαν την συμφωνία του Αυγούστου για την παροχή δόσεων ώστε να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη. 
«Τους λέμε συνεχώς ότι αυτή η αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία, αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μας κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε», ανέφερε ο γενικός γραμματέας. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν κατά διαστήματα προτείνει την καθυστέρηση καταβολής μισθών και συντάξεων. 
Μάλιστα, ο κ. Κουτεντάκης επέρριψε τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στη στάση των δανειστών και ιδίως του ΔΝΤ. «Η ευθύνη είναι εκεί γιατί θέλουν να φθάσεις στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δημιουργούν και συντηρούν μία αβεβαιότητα» για το εάν κλείνει ή όχι ο έλεγχος. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για χώρα και σημείωσε ότι η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαλείται από το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ακόμα αποφασίσει τις θέλει να κάνει. Αυτός ήταν, κατά τον ίδιο, και ο λόγος για τον οποίο καθυστέρησε η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης που τηρεί το ΔΝΤ, είναι σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη η εκτίμησή του ότι ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ. «Αμφισβητούν τα στοιχεία μας χωρίς να μας εξηγούν πως υπολογίζουν τα δικά τους», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «δεν λένε πως προκύπτουν τα στοιχεία τους και ποια είναι η μεθοδολογία τους. Είναι γεμάτοι ανακρίβειες». 
Για τον προϋπολογισμό του 2016, ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι ο περυσινός προϋπολογισμός παρουσίασε υπεραπόδοση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ και αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για το τι μέρος αυτής της υπεραπόδοσης «περνάει» στο 2016. Πάντως, παραδέχτηκε ότι λόγω της μη εφαρμογής κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί για φέτος (όπως για παράδειγμα της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια), προκύπτει ένα κενό για φέτος, το οποίο όμως δεν είναι απαραίτητο ότι θα καλυφθεί με νέα μέτρα. Επίσης, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές ποια μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, αλλά διευκρίνισε ότι οι αλλαγές στη φορολογία θα είναι χωρίς αναδρομικότητα. 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι σε τέτοια επίπεδα που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και κατ΄ επέκταση δεν θα υπάρχει ανησυχία στους επενδυτές. Εκτίμησε, δε, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές πριν από το 2018.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»