«Γιοκ» από τον Ομπάμα στον Ερντογάν AFP, REUTERS

 
ΚΟΣΜΟΣ 

«Γιοκ» από τον Ομπάμα στον Ερντογάν

AFP, REUTERS
Ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι διαφωνίες μεταξύ των ισχυρότερων δυτικών κρατών και της Τουρκίας για το Συριακό, αλλά και για τις διώξεις αντιπολιτευόμενων τουρκικών μέσων ενημέρωσης σκιάζουν την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε χθες για την Ουάσιγκτον, χωρίς να έχει κλείσει ακόμη ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που μιλάει από μόνο του για τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, λίγο πριν απογειωθεί το αεροπλάνο του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, η οποία θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον το διήμερο 31 Μαρτίου -1 Απριλίου. Λίγο αργότερα, όμως, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος  Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος ομόλογός του θα έχουν ανεπίσημες συνομιλίες.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να εγκαινιάσει μεγαλοπρεπές τζαμί οθωμανικής αρχιτεκτονικής στο Μέριλαντ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούσε διακαώς να παραστεί και ο Μπαράκ Ομπάμα στα εγκαίνια, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε την ιδέα.

Την ατμόσφαιρα που περιβάλλει την επίσκεψη Ερντογάν ήρθε να επιβαρύνει και η χθεσινή απόφαση του Πενταγώνου να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους από τη Νότια Τουρκία, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, προφανώς λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και Κούρδων αυτονομιστών.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι τριβές μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών κρατών, με αφορμή την προσέλευση ξένων διπλωματών στην πολύκροτη δίκη δύο διευθυντικών στελεχών της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τους πολύ γνωστούς δημοσιογράφους Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς κατηγορούνται για κατασκοπεία και συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παρουσία Ευρωπαίων διπλωματών στη δίκη. «Η Τουρκία δεν είναι αποικία, είναι ένα ανεξάρτητο και ισχυρό κράτος», τόνισε με μήνυμά του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός. Απαντώντας στις κατηγορίες της Αγκυρας, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, ότι «οι διπλωμάτες παρακολουθούν τις εξελίξεις στις χώρες όπου εργάζονται και συνηθίζουν να παρευρίσκονται σε δίκες ως παρατηρητές, σε διάφορα σημεία του κόσμου».

Τέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Αγκυρα, στον οποίο διαμαρτυρήθηκε για σατιρικό τραγούδι με στόχο τον Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο παρουσιάστηκε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝRD. Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Γερμανίας καταδίκασε το τουρκικό διάβημα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc