Συνάντηση με τον Ομπάμα στην Ουάσινγκτον θέλει ο Ερντογάν

Συνάντηση με τον Ομπάμα στην Ουάσινγκτον θέλει ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος στις ΗΠΑ εντός εβδομάδας-«Σιγή ιχθύος» από Λευκό Οίκο
Συνάντηση με τον Ομπάμα στην Ουάσινγκτον θέλει ο Ερντογάν
εκτύπωση  
Αγκυρα 
Συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται να επιθυμεί ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα τις ΗΠΑ για τη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας.

Επισήμως, όμως, ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ την Κυριακή η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, πως ο Ομπάμα απέρριψε μια πρόταση να έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος προτιμά να συναντηθεί ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Ερντογάν.

Αν και οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τον Νοέμβριο και μίλησαν τηλεφωνικά τον Φεβρουάριο, αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον είναι δυσαρεστημένη για την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν κατά κούρδων ανταρτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες και για να προετοιμάσει το έδαφος για μία πιθανή συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν, αναφέρουν στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet ανώνυμες πηγές, σημειώνοντας ότι η συνάντηση θεωρείται πιθανή.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος θα συνοδεύσει τον τούρκο πρόεδρο στο ταξίδι του έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον.

Ο Ερντογάν θα παραστεί στα εγκαίνια τεμένους και πολιτισμικού κέντρου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να ήθελε να βρίσκεται στα εγκαίνια και ο Ομπάμα, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί.

Ξένοι ηγέτες -ανάμεσά τους και ο Ερντογάν- θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια (NSS), που πρόκειται να διεξαχθεί στις ΗΠΑ στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc