ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν να πιέσουν για διέξοδο στις συριακές συνομιλίες

ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν να πιέσουν για διέξοδο στις συριακές συνομιλίες

«Θα επιταχύνουμε τις προσπάθειες»
ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν να πιέσουν για διέξοδο στις συριακές συνομιλίες
εκτύπωση  
Μόσχα 
Οι πολύωρες επαφές του αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μόσχα, μεταξύ άλλων και με τον ρώσο πρόεδρο, κατέληξαν σε έναν κάποιο βαθμό συνεννόησης για το Συριακό: ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να αξιοποιήσουν την επιρροή τους στις αντίπαλες πλευρές ώστε να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες στη Γενεύη. Το αγκάθι της μοίρας του Άσαντ παραμένει, ωστόσο ο Κέρι είπε πως η Μόσχα συμφώνησε σε «επιτάχυνση των προσπαθειών για να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία».

Μιλώντας μετά από τετράωρη συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε πως η Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσουν τις επόμενες μέρες να πιέσουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ να «πάρει τη σωστή απόφαση» για να δεσμευτεί πλήρως στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη μεταξύ των αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε τέλμα, και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία, η οποία είναι στενή σύμμαχος της Συρίας, μπορεί να πείσει τον Άσαντ να κάνει παραχωρήσεις.

Το κύριο εμπόδιο στις συνομιλίες αποτελεί το θέμα του αν η πολιτική μετάβαση στη Συρία θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της εξουσίας από τον Άσαντ. Οι αντίπαλοί τους και οι δυτικές κυβερνήσεις ζητουν να φύγει, αλλά η Δαμασκός επιμένει ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στα θέματα διαπραγμάτευσης.

«Η Ρωσία θα χρειαστεί να μιλήσει η ίδια για το τι θα αποφασίσει να κάνει για να βοηθήσει τον Άσαντ να πάρει τις σωστές αποφάσεις, αλλά συμφωνήσαμε ότι θα επιταχύνουμε την προσπάθεια για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την πολιτική διαδικασία περαιτέρω» είπε ο Κέρι σε συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία είναι συμμετέχει πλήρως στην προσπάθεια αυτή και όλοι μας θα προσπαθήσουμε ώστε ο Πρόεδρος Άσαντ να πάρει τη σωστή απόφαση τις ερχόμενες μέρες για να συμμετάσχει σε μια πολιτική διαδικασία η οποία (θα) καταλήξει σε μια πραγματική μετάβαση και θα φέρει ειρήνη στη Συρία» είπε ο Κέρι.

'Ομως ο Ρώσος ομόλογός τους Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου στο Κρεμλίνο, δεν ανέφερε στις δηλώσεις του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στον Άσαντ συγκεκριμένα. Είπε μόνο ότι η Ρωσία θα ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να δεσμευτούν στις αρχές των συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες βρίσκονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτό το στάδιο, συμφωνήσαμε να αυξήσουμε την προσπάθεια να εδραιώσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια πολιτική διαδικασία» είπε ο Λαβρόφ. «Η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να τερματιστεί με τους ίδιους τους Σύρους να συμφωνούν στο πώς θέλουν να δουν τη χώρα τους. Όσον αφορά τις άμεσες εργασίες, έχουμε συμφωνήσει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας ταχύτερης έναρξης άμεσων συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ της κυβερνητικής αντιπροσωπείας και μιάς ευρείας γκάμας της αντιπολίτευσης» είπε ο ρώσος υπουργός στους δημοσιογράφους.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc