Επισκόπηση τύπου | 20.01.2009

«Τερματίζεται η επίσημη ιστορία του ρατσισμού στις ΗΠΑ»

Την τιμητική του έχει σήμερα σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τύπο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες και τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

«Η παρουσία του Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο αναβαθμίζει την Αμερική», υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde με αφορμή την ορκωμοσία του Ομπάμα:

«Η προσωπική του ιστορία, η περίπλοκη καταγωγή του και τα χρόνια που έζησε στην Ινδονησία σφράγισαν τις αντιλήψεις του για τον κόσμο.

Ο Ομπάμα γνωρίζει πως ο κόσμος δεν βλέπει τις ΗΠΑ, όπως βλέπουν οι ίδιες τον εαυτό τους. Είναι πολύ μακριά από τον στείρο και χοντροκομμένο πατριωτισμό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στον προεκλογικό του αγώνα ο Ομπάμα εμφανίστηκε συνετός, ανοιχτός με επικοινωνιακό χάρισμα αλλά και προσεκτικός.

Είμαστε πολύ μακριά από τη φιγούρα του Τζορτζ Μπους που έκρυβε τις αναστολές και τις ανασφάλειές του κάτω από τη βιτρίνα μανιχαϊστικών προτύπων.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, είναι μια καλή αρχή.»

«Παρά το γεγονός ότι ξέρουμε πως η λάμψη και η ακτινοβολία του Ομπάμα θα φθαρεί, εν τούτοις πολλοί από μας τους Ευρωπαίους θα επιθυμούσαμε να είχαμε έναν ηγέτη τέτοιου βεληνεκούς», γράφει η αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten:

Στη σκιά του Μεσανατολικού η ορκωμοσία ΟμπάμαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στη σκιά του Μεσανατολικού η ορκωμοσία Ομπάμα

«Ασφαλώς υπάρχουν και στην Ευρώπη πολλά ταλέντα στην πολιτική κονίστρα, αλλά πάρα πολλοί μένουν κολλημένοι στις δομές και στα γρανάζια των κομματικού μηχανισμού.

Έτσι συχνά υποσκελίζονται από άτομα μέτριας πολιτικής εμβέλειας και ευφυΐας που μέσω της ανόδου τους εμποδίζουν την προσωπική ανέλιξη όλων των άλλων.»

«Σήμερα το απόγευμα τερματίζεται η επίσημη ιστορία του ρατσισμού στις ΗΠΑ» σημειώνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica:

«Με τον Μπάρακ Ομπάμα τερματίζεται η ηθική, θρησκευτική και πολιτιστική υπεροχή της λευκής επιδερμίδας.

Εάν δε ο Ομπάμα στο διάγγελμα μετά την ορκωμοσία του καλέσει τον αμερικανικό λαό να επιδείξει ‘αίσθημα συλλογικής ευθύνης’ και δεν ακολουθήσει τη στάση του θύματος ή εκείνη των μαχητικών μαύρων ρεβανσιστών, τότε θα κλείσει όντως ένα κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κάτι που πιστεύουμε ότι θα συμβεί.»

«Ο Μπάρακ Ομπάμα επιθυμεί να παίξει τον ρόλο του σωτήρα ή μάλλον του θεραπευτή των πληγών του αμερικανικού έθνους», υπογραμμίζει η γερμανική Berliner Zeitung:

«Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα.

Και όμως, τουλάχιστον σήμερα, την ημέρα της ορκωμοσίας του, ο νέος πρόεδρος υλοποίησε μια από τις υποσχέσεις του, συμφιλίωσε, ένωσε για σήμερα τους Αμερικανούς ή, όπως λένε στις ΗΠΑ, τους γιάτρεψε από τη διχόνοια.»

Ερντογάν και Μπαρόζο στις Βρυξέλλες (19.01.09)Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ερντογάν και Μπαρόζο στις Βρυξέλλες (19.01.09)«Χλιαρό το κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ»

«Από τον Δεκέμβριο του 2004, όταν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί πρότειναν στην Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είχε ο Ερντογάν να πατήσει το πόδι του στις Βρυξέλλες», σχολιάζει τέλος η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην έδρα της ΕΕ:

«Ο Ερντογάν νομίζει ότι θα καταφέρει μέσα σε λίγες μέρες να ενισχύσει το προφίλ της κυβέρνησής του όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και να δώσει νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η ευφορία με την οποία ξεκίνησε ο Ερντογάν στην πρώτη του θητεία τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις διαλύθηκε υπό το βάρος των εσωτερικών προβλημάτων, ενώ ο τουρκικός λαός αμφιβάλλει πια για την ευρωπαϊκή προοπτική.

Όμως η επίσκεψη Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει το χλιαρό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

Απατάται εξάλλου, εάν πιστεύει ότι με απειλές, π.χ. για τον αγωγό Ναμπούκο που θα περάσει από την τουρκική επικράτεια, θα πετύχει αλλαγή στη στάση της ΕΕ.»

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο γερμανόφωνος τύπος δημοσίευσε σήμερα την είδηση της απελευθέρωσης του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, το ίδιο αναλυτικά όπως και τα ελληνικά πρακτορεία ειδήσεων.

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

lornion said…
Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ανάδειξης καλών ηγετών. Στην περίπτωση της Αμερικής θεωρώ τυχερή την χώρα, γιατί ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι αυτός που είναι, και τον θεωρω επίσης δυνατό ώστε να μη τον αλλοιώσουν τα γρανάζια της εξουσίας.Γνωρίζει τον κόσμο και τα προβλήματα κι’ έχει την γνώση των λύσεων που πρέπει.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc