Ενισχύει τα συνδικάτα ο ΟμπάμαPDFΕκτύπωσηE-mail

obama_profileΤρία διατάγματα για την ενίσχυση του ρόλου των εργατικών σωματείων στους χώρους εργασίας και για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπέγραψε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας αποφασισμένος να ανατρέψει την εργασιακή πολιτική του προκατόχου του Τζορτζ Μπους. η οποία, όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τα συνδικάτα, ευνοούσε την εργοδοσία εις βάρος των εργαζομένων. Όπως επεσήμανε ο Ομπάμα, δεν μπορεί να υπάρξει μία ισχυρή μεσαία τάξη χωρίς να υπάρχει ένα ισχυρό εργατικό κίνημα.

"Μέρος της λύσης οι εργαζόμενοι"

"Πιστεύω ότι πρέπει να ανατρέψουμε πολλές από τις πολιτικές επιλογές σχετικά με την οργανωμένη εργασία, τις οποίες είδαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, επιλογές με τις οποίες έχω διαφωνήσει έντονα" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συγκέντρωση στο Λευκό Οίκο.

"Οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος, αποτελούν μέρος της λύσης" πρόσθεσε, επευφημούμενος ζωηρά από το ακροατήριο που αποτελούνταν από εκπροσώπους των εργατικών ενώσεων και επιχειρηματικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ο Ομπάμα χαρακτήρισε "ντροπή" και "αποκορύφωμα της ανευθυνότητας", τα πριμ που έλαβαν τα στελέχη της Γουόλ Στριτ εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Είδα ένα άρθρο σήμερα που έλεγε ότι οι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ έδωσαν στους εαυτούς τους μπόνους ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων... Είναι το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας, είναι ντροπή. Αυτό που επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, είναι οι άνθρωποι της Γουόλ Στριτ, που ζητούν βοήθεια, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πειθαρχία και μεγαλύτερη αίσθηση υπευθυνότητας" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αντίδραση του Ομπάμα προήλθε από πληροφορίες που ανέφεραν ότι εταιρείες της Γουόλ Στριτ έδωσαν στους υπαλλήλους τους πριμ ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού έλαβαν κρατική βοήθεια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»