επιλογές λορνιόν.

Πάνω από 280 ταινίες
Παρουσιάστηκε το ψηφιακό αρχείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Το Ψηφιακό Αρχείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) παρουσιάσθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον κινηματογράφο «Τριανόν», στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για συντήρηση, διάσωση και μελέτη της κινηματογραφικής κληρονομιάς. 

Το έργο, που ολοκληρώθηκε και τυπικά με το «ανέβασμα» του διαδικτυακού τόπου στα μέσα Δεκεμβρίου, υλοποιήθηκε ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες με σκοπό από τη μια πλευρά να συντηρήσει, να αξιοποιήσει και να τεκμηριώσει ένα σημαντικό αριθμό ταινιών της περιόδου 1950-2000 και από την άλλη να διευρύνει τις δυνατότητες πολιτιστικής και εμπορικής προώθησης του ελληνικού κινηματογράφου.

Οπως σημείωσε ο πρωτεργάτης του έργου Μάνος Ευστρατιάδης, με την ψηφιοποίηση των ταινιών καταρχήν προστατεύεται και διασώζεται ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας. Κι αυτό διότι με την ψηφιοποίηση είναι εύκολα δυνατή η αντιγραφή ταινιών σε νέες μονάδες και η αξιοποίηση των έργων με τα αρχεία εικόνων.

Κατά δεύτερον, προωθείται ο ελληνικός κινηματογράφος μέσω του Διαδικτύου, αφού καταργούνται οι ενδιάμεσοι και είναι δυνατή η άμεση πρόσβαση σε όποιον χρήστη ενδιαφέρεται.

Επίσης, η ψηφιοποίηση παρέχει όλες τις προδιαγραφές για περαιτέρω αξιοποίηση των ταινιών με νέα τεχνολογικά μέσα. Ο κ. Ευστρατιάδης διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση, το ΕΚΚ δεν μπορεί να κάνει τίποτα μονομερώς αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεργάζεται με τον παραγωγό της ταινίας.

Η υλοποίηση του έργου έγινε εφικτή μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και χρηματοδότηση με 1.150.000 ευρώ.

Ψηφιοποιήθηκαν 284 κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μεγάλου και μικρού μήκους, στις περισσότερες από τις οποίες το ΕΚΚ είναι συμπαραγωγός ή κατέχει δικαιώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης. Επίσης, εντάχθηκαν αρκετές κλασικές ή βραβευμένες ταινίες που δεν ανήκουν στο ΕΚΚ και δεν αποτελούν συμπαραγωγές του.

Το site είναι τρίγλωσσο και ο χρήστης μπορεί: να αναζητήσει τη βιογραφία και τη φιλμογραφία του δημιουργού, να βρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, να διαβάσει κείμενο κριτικής παρουσίασης για κάθε ταινία γραμμένο από τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, να παρακολουθήσει τρεις συνήθως σκηνές της ταινίας συνολικής διάρκειας 15 λεπτών και να διατρέξει συνοπτικά τη διαδρομή του ελληνικού κινηματογράφου μέσα από το κείμενο μιας σύντομης ιστορικής ανάλυσης εμπλουτισμένης με 250 αποσπάσματα ταινιών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc