Το θέμα της ημέρας | 20.01.2009

«Νέο κεφάλαιο για την Αμερική και τον κόσμο»

Σε κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάλεσε τους συμπατριώτες του και τη διεθνή κοινότητα ο Μπ. Ομπάμα στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ενώπιον δύο και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων, που είχαν συρρεύσει μπροστά στο Καπιτώλιο, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς να κάνουν μια νέα αρχή, προβάλλοντας το όραμα μιας «νέας Αμερικής». Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ισχυρή και αισιόδοξη θέλει αυτή την Αμερική ο 44ος πρόεδρος, που βλέπει στον ηγεμονικό της ρόλο περισσότερο τη διεθνή της ευθύνη.

Οικονομική κρίση και κλίμα

Χαρακτήρισε την εκλογή του επιλογή ελπίδας έναντι του φόβου, χωρίς να κρύψει τη σοβαρότητα και το μέγεθος των προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ.

«Αλλά θα τις δαμάσουμε», υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, αποδίδοντας την οικονομική κρίση «στην ανευθυνότητα και στην απληστία κάποιων».

«Χάθηκαν σπίτια και θέσεις εργασίας, έκλεισαν επιχειρήσεις. Το σύστημα δημόσιας υγείας είναι πολύ ακριβό. Τα σχολεία μας δεν είναι καλά και κάθε ημέρα που περνά αποδεικνύεται ότι η ενέργεια που χρησιμοποιούμε συνιστά απειλή για τον πλανήτη μας…», τόνισε ο νέος πρόεδρος.

Για Ιράκ και Αφγανιστάν

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αναφερόμενος στις διεθνείς περιπέτειες της χώρας του τόνισε ότι «η αποχώρηση από το Ιράκ θα γίνει με υπεύθυνο τρόπο», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα σφυρηλατηθεί η δημοκρατία στο Αφγανιστάν. Υποσχέθηκε να συνεργασθεί με τους φίλους αλλά και τους «παλιούς εχθρούς».

Εκθείασε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της αμερικανικής κοινωνίας, που τον χαρακτήρισε ένδειξη ισχύος και όχι αδυναμίας. «Είμαστε ένα έθνος Χριστιανών, Μουσουλμάνων, Ιουδαίων, Ινδουϊστών και άθρησκων». Απευθυνόμενος στους Μουσουλμάνους, είπε: «Αναζητούμε έναν νέο δρόμο για να πάμε μπροστά, έναν δρόμο που θα θεμελιώνεται στα κοινά μας συμφέροντα και στον αμοιβαίο σεβασμό».

Διεθνείς αντιδράσεις

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Μπαράκ Ομπάμα επεδίωξε στην ομιλία του μια ισορροπία μεταξύ ενός αισιόδοξου μηνύματος και μιας ρεαλιστικής ανάλυσης μιας χώρας που βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Από το Βερολίνο και το Λονδίνο μέχρι την Τεχεράνη και την Μπανγκόκ πολίτες και πολιτικοί προσβλέπουν στον νέο αμερικανό πρόεδρο. Η καγκελάριος Μέρκελ προσδοκά στενότερη συνεργασία. Ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί θέλει «να αλλάξει με τον Ομπάμα τον κόσμο». Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπράουν κάνει λόγο για «ένα νέο κεφάλαιο για την Αμερική και τον κόσμο. Ακόμη και ο Πάπας Βενέδικτος υπενθυμίζει στον Μπαράκ Ομπάμα ότι θα πρέπει να απαλλάξει τον κόσμο από την πείνα, τη φτώχια και τη βία

Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»