Επισκόπηση τύπου | 23.01.2009
«Η Ελλάδα βουλιάζει στον βούρκο των χρεών»
Τα νέα στελέχη στο επιτελείο Ομπάμα και κυρίως η Χίλαρι Κλίντον απασχολούν σήμερα τα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου. Μια γερμανικη εφημερίδα αναφέρεται στα άθλια οικονομικά της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα βουλιάζει στον βούρκο των χρεών», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του Γκερτ Χέλερ στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt:
«Ο προϋπολογισμός τέσσερις εβδομάδες μετά την ψήφισή του είναι για πέταμα. Το βουνό των χρεών μεγαλώνει και ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσπιστία των αγορών. Το μέγεθος της δυσπιστίας αυτής φάνηκε την Τετάρτη (22.01.09) με την έκδοση των πενταετών κρατικών ομολόγων ύψους 5,5 δις ευρώ με επιτόκιο 5,5% , δηλαδή 3,25 μονάδες πάνω από το αντίστοιχο των γερμανικών ομολόγων.»
Στην ανταπόκρισή του ο Γκερτ Χέλερ αναφέρει την υποβάθμιση της Ελλάδας από δύο διεθνείς εταιρίες αξιολόγησης (Standard & Poors, Fitch) στη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης αναφορικά με την πιστοληπτική της ικανότητα.
Ακόμη και ο ΟΟΣΑ επικρίνει την Ελλάδα γιατί δεν αξιοποίησε την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης για να μειώσει τα χρέη της.
«Πράγματι, η οικονομική κρίση αποκαλύπτει απροσχημάτιστα τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας», γράφει ο Χέλερ, «σ’ αυτές ανήκουν η κρατική γραφειοκρατία, η εκτεταμένη διαφθορά, τα ελλειμματικά κοινωνικά ταμεία, τα ελλείμματα των κρατικών οργανισμών και ένα απαρχαιωμένο φορολογικό και εργασιακό πλαίσιο που αποτρέπει τους επενδυτές».
«Καμία άλλη χώρα δεν αγνόησε με τέτοια συνέπεια το σύμφωνο σταθερότητας όσο η Ελλάδα.
Από την ένταξή της στην Νομισματική Ένωση, μόνο το 2006 η χώρα τήρησε το κριτήριο του ελλείμματος 3% επί του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα μετά την Ιταλία έχει το αρνητικό ρεκόρ στην Ευρωζώνη. Και επειδή δεν έκανε οικονομία τα καλά χρόνια, τώρα – την περίοδο της κρίσης – λείπουν τα λεφτά για αναπτυξιακά προγράμματα.»
Η Χίλαρι Κλίντον και το μεσανατολικό
«Το έργο που αναλαμβάνει η Χίλαρι Κλίντον ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι γιγαντιαίο, διότι ο Μπους άφησε πίσω του πραγματικά συντρίμμια στη διπλωματία και στην εξωτερική πολιτική», γράφει η εφημερίδα του Λουξεμβούργου Luxemburger Wort:
«Η νεο-συντηρητική γραμμή δεν διέπει πια την αμερικανική εξωτερική πολιτική και η πρώην πρώτη κυρία της Αμερικής γνωρίζει άριστα να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις. Διαθέτει τον απαιτούμενο επαγγελματισμό και τον δυναμισμό για να επιβάλει γρήγορα και αποτελεσματικά τις αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών.
Με τη Χίλαρι Κλίντον η ΕΕ θα βρει μια ισχυρή υποστηρίκτρια, αλλά ταυτόχρονα θα είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψει ή έστω να πει όχι στις προτάσεις της και τις απαιτήσεις της.»
Όσον αφορά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η βρετανική εφημερίδα The Independent παρατηρεί για το μεσανατολικό:
«Η Χαμάς προσπαθεί να επανακτήσει τον έλεγχο στους δρόμους της Γάζας για να αποδείξει τον θρίαμβο της επιβίωσής της. Το Ισραήλ κάνει λόγο για ασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης και επιμένει στον πλήρη έλεγχο των συνόρων προς τη Γάζα γιατί θέλει να αποφευχθεί ο επανεξοπλισμός της Χαμάς.
Σε αυτό το κλίμα κάθε συζήτηση για ειρήνη και ειρηνευτικές διαδικασίες φαίνεται τώρα μάλλον ευσεβής πόθος.»
«Θεωρείται μάλλον απίθανο οι ισλαμιστές να αποκηρύξουν τη βία εν μια νυκτί και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ αποδεχόμενοι έτσι και τη συμφωνία που υπεγράφη το 1993 με την PLO», εκτιμά η γαλλική Le Monde:
«Το ίδιο δύσκολο είναι να διανοηθούμε πως ξαφνικά η Δύση θα αποφασίσει να αποδεχθεί τους ισλαμιστές ως ισότιμους συνομιλητές.
Αντίθετα, είναι περισσότερο ρεαλιστικό οι Αμερικανοί να προωθήσουν μια παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να αφήσουν ελευθερία κινήσεων στον Αμπάς για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.»
«Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και το κοσμικό κατεστημένο»
«Τελικά οι συλλήψεις και η δικαστική διαδικασία κατά της Εργκένεκον στοχεύουν στην αποκάλυψη της οργανωμένης διαπλοκής, της ανίερης συμμαχίας μεταξύ του στρατιωτικού κατεστημένου, μερίδας των πολιτικών, των δικαστών και των γραφειοκρατών που επικουρούνταν και από επαγγελματίες δολοφόνους», υποστηρίζει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitungμε αφορμή τις χθεσινές συλλήψεις στην Τουρκία:
«Για αυτού του είδους τις διασυνδέσεις έχει καθιερωθεί στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες ο όρος 'το βαθύ κράτος' για να περιγράψει τις παράλληλες δραστηριότητες αυτών των σκοτεινών διαπλοκών που δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να ελέγξει ουδείς.
Ήδη το 1974 ο τότε πρωθυπουργός Έτσεβιτ έκανε λόγο για παράλληλες δομές. Ο σημερινός πρωθυπουργός Ερντογάν ανάγει τις ρίζες αυτών των δομών στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Όμως το ζήτημα είναι ότι οι συλλήψεις αυτές βαθαίνουν το ρήγμα ανάμεσα στην ισλαμικής χροιάς κυβέρνηση και το κοσμικό κατεστημένο της χώρας.»
Comments