OIKONOMIA & AΓOPEΣ   kathimerini
Σχέδιο - μαμούθ 2 τρισ. δολαρίων από τον Ομπάμα
 Για τη στήριξη και εξυγίανση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος

Σε ένα με δύο τρισ. δολάρια μπορεί να φτάσει τελικά το κονδύλι της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόταση που έχουν συντάξει αξιωματούχοι και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο ανταλλαγής των προνομιούχων μετοχών που ήδη κατέχει το κράτος με κοινές μετοχές, γεγονός που θα επιτρέψει στο κράτος τον έλεγχο στις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών.

Πάντως, χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Τίθμοθι Γκέιθνερ, υποβάθμισε το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των αμερικανικών τραπεζών. Επίσης, ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απέφυγε να αναφερθεί στην προοπτική ίδρυσης μιας «κακής τράπεζας» για την απορρόφηση των τοξικών ομολόγων που βαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το πακέτο Ομπάμα των 825 δισ. δολαρίων, στο επίκεντρο βρίσκεται και ο τρόπος αξιοποίησης των υπόλοιπων 350 δισ. δολαρίων από το σχέδιο Πόλσον.

Αποπληθωρισμός

Για πρώτη φορά χθες η Fed προειδοποίησε ότι ελλοχεύει κίνδυνος αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς οι τιμές υποχωρούν ενώ ταυτόχρονα έχουν εξαντηθεί τα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι ανακοίνωσε το ενδεχόμενο αγοράς μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου για τη στήριξη της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»