Δεσμεύσεις για επαναπροσέγγιση
Σε νέα βάση τοποθετούν τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις Ομπάμα και Μεντβέντεφ
Ο Μεντβέντεφ έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι ελπίζει σε επανοικοδόμηση σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Επικοινωνία με τους ηγέτες Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας είχε ο Μπαράκ Ομπάμα (26/1/2009)
Στην ανάγκη να σταματήσει η «παρέκκλιση» στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις συμφώνησαν Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου. Σχεδιάζονται διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου της G20 τον Απρίλιο στο Λονδίνο...

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για την τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μεντβέντεφ τη Δευτέρα αναφέρεται ότι «μίλησαν για την ανάγκη να σταματήσει η παρέκκλιση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Ρωσίας και για την οικοδόμηση μίας σημαντικής ατζέντας για τις διμερείς σχέσεις».

«Οι πρόεδροι συμφώνησαν πως καθότι είναι αμφότεροι νέοι ηγέτες από τη μεταψυχροπολεμική γενιά έχουν μοναδική ευκαιρία να εγκαθιδρύσουν ένα θεμελιωδώς διαφορετικό είδος σχέσης μεταξύ των χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού με την επισήμανση ότι ο Ομπάμα μίλησε και για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων εν μέσω κρίσης.

Υπό τις ηγεσίες των Τζορτζ Ο.Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις χτύπησαν «κόκκινο», κυρίως εξαιτίας της σχεδιαζόμενης επέκτασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην κεντρική Ευρώπη και του πολέμου της Ρωσίας με τη Γεωργία, στενή σύμμαχο των ΗΠΑ.

Ανάλογο με το Λευκού Οίκου ήταν το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία. Αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κάνουν «ό,τι είναι δυνατό για να αποκαταστήσουν πλήρως τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχεδιάζουν διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου της G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη βρετανική πρωτεύουσα.

Newsroom ΔΟΛ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»