Πολιτισμός | 21.01.2009

«Ένα ποίημα για τον Ομπάμα»

 

Στην αρχαιότητα και στον Μεσαίωνα οι αυτοκράτορες και οι ηγεμόνες εγκωμιάζονταν συχνά με διθυράμβους και ποιήματα. Γιατί να μην ταιριάζει κάτι τέτοιο και σε έναν σύγχρονο ηγέτη;

 

Χθες, κατά την ορκωμοσία Ομπάμα, διάβασε ένα ποιήμά της η Αφροαμερικανίδα ποιήτρια Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ. 
Γεγονός που στην αμερικανική ιστορία έγινε άλλες 3 φορές: το 1961 στην ορκωμοσία του Κένεντι από τον Ρόμπερτ Φροστ, και το 1993 και το 1997 στις δύο ορκωμοσίες του Κλίντον, από την Μάγια Αγγέλου και τον Μίλερ Γουίλιαμς.

 

Η Αφροαμερικανίδα ποιήτρια Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ είχε δηλώσει πριν από τη χθεσινή

της απαγγελία ότι στόχος της δεν είναι ένας δοξαστικός ύμνος προς τον πρώην συμφοιτητή της Ομπάμα, αλλά: «εκείνη η συγκεκριμένη στιγμή της ορκωμοσίας, η στιγμή του συλλογικού βιώματος και της κοινής συγκίνησης.»

Επιπλέον υπογράμμισε ότι στο ποίημά της προσπάθησε να βρει «τις κατάλληλες λέξεις» και να υπενθυμίσει πως «γι’ αυτή την κοινή στιγμή χρειάστηκαν θυσίες και πολύς αγώνας και ότι και τα δυο χρειάζονται και μελλοντικά.»

 

Η οκταετία Μπους δεν είχε καμία σχέση με τη γλώσσα, ούτε με αυτούς που την υπηρετούσαν, λογοτέχνες ή ακόμη και δασκάλους.

Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους χρησιμοποιούσε συνήθως τη γλώσσα ως μέσον συγκάλυψης πολιτικών συμφερόντων. Έτσι αποκαλούσε π.χ. τα βασανιστήρια «διευρυμένη μέθοδο ανάκρισης».

Πέραν τούτου, ο Μπους δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τη ομορφιά της γλώσσας και τη διανόηση.

Να θυμίσουμε επίσης ότι μόνον μια φορά παρέθεσε γεύμα σε «προσωπικότητες του πνεύματος», χωρίς όμως να παρευρεθεί ο ίδιος, αλλά η σύζυγός του Λώρα.Η συγγραφέας Τόνι Μόρισον (Νομπέλ Λογοτεχνίας 1993), ένθερμη οπαδός του ΟμπάμαΗ συγγραφέας Τόνι Μόρισον (Νομπέλ Λογοτεχνίας 1993), ένθερμη οπαδός του Ομπάμα

Αντίθετα ο σημερινός πρόεδρος Ομπάμα ξέρει να χειρίζεται άριστα τη γλώσσα.

«Έχει την ίδια αντίληψη για τη γλώσσα με τους διανοούμενους», υποστηρίζει η ποιήτρια Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ και προσθέτει: «η ποίηση προσφέρει μια άριστη γλώσσα, το απαύγασμα της γλώσσας. Εάν προσπαθούμε όλοι μας να επιλέγουμε τις σωστές λέξεις, μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να σφυρηλατήσουμε συμμαχίες.»

 

Η Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ δεν είναι μόνη της.

Διάσημοι Αμερικανοί συγγραφείς, καλλιτέχνες γενικώς διανοούμενοι μετά την εκλογή Ομπάμα ανέπνευσαν ανακουφισμένοι.

Η σημασία της εκλογής του Ομπάμα για τον πνευματικό κόσμο των ΗΠΑ αντικατοπτρίζεται στη δήλωση του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Τζόναθαν Σάφραν Φόερ που είπε ότι μετά την εκλογή του Ομπάμα δεν αισθάνεται πια «σαν ένας συγγραφέας που τυχαία είναι Αμερικανός, αλλά σαν Αμερικανός συγγραφέας.»  

 

Fischer/Παπαναγιώτουd

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»