Διχασμένοι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας για τη Χαμάς

Αλλοι δίνουν τη ζωή τους για την ισλαμική οργάνωση και άλλοι τη θεωρούν ένοχη για την αιματοχυσία«E» 23/1
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Διχασμένοι όσο ποτέ εμφανίζονται οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας. Σαστισμένοι μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και της αιματοχυσίας, προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να εκτονώσουν τον θυμό τους. Ποιος φταίει; Εκεί διαφωνούν.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διχασμένοι εμφανίζονται οι Παλαιστίνιοι της Γάζας για τη Χαμάς μετά το μακελειό που προκάλεσε το Ισραήλ
Διχασμένοι εμφανίζονται οι Παλαιστίνιοι της Γάζας για τη Χαμάς μετά το μακελειό που προκάλεσε το Ισραήλ

«Εάν μας είχαν στηρίξει όπως όφειλαν οι αραβικές χώρες, και κυρίως η Αίγυπτος, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική», μας λέει η Γεάλια προσθέτοντας ότι «αντ αυτού, οι Αραβες ηγέτες παρακολουθούσαν τη σφαγή από την τηλεόραση». Η Γεάλια και η Μούνα έχουν συνολικά 14 παιδιά από τον ίδιο άνδρα και, εδώ και 24 ημέρες, έχουν βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο του ΟΗΕ από το οποίο όμως θα πρέπει να φύγουν αύριο -με άγνωστο προορισμό- καθώς ξαναρχίζουν τα μαθήματα. Το σπίτι τους ήταν στην Αλατάτρα, μια περιοχή της Γάζας που ισοπεδώθηκε στην κυριολεξία. «Ο πόλεμος μας έκανε πιο δυνατούς», φωνάζει η 27χρονη Χασίμα συμπληρώνοντας ότι «όσοι προσπαθούν να κατηγορήσουν τη Χαμάς ξεχνάνε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται καμία πρόκληση για να μας επιτεθεί». Κρατώντας από το χέρι τον 6χρονο αδελφό του Μπάκερ, ο 13χρονος Κάρεμ διηγείται πώς τον «απήγαγαν» -μαζί με τους άλλους άνδρες της οικογένειας- για τρεις ημέρες οι Ισραηλινοί στρατιώτες για να τον ανακρίνουν. «Οταν μας άφησαν, δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο στο σπίτι», επισημαίνει, την ώρα που ο μικρός Μπάκερ αναφωνεί: «μας χάλασαν το ψυγείο, έκαψαν τα τετράδιά μου και σκότωσαν τη θεία μου!».

Διχασμένοι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας για τη Χαμάς

Η πλειονότητα των 10.000 προσφύγων που στοιβάζονται σε 16 σχολεία του ΟΗΕ είναι ξεκάθαροι: η Χαμάς δεν ήταν παρά η «αφορμή» για να κάνει το Ισραήλ τα δικά του «παιχνίδια» και οι υπόλοιποι Αραβες, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών τους στη Δυτική Οχθη, τους πρόδωσαν. «Εδώ που φτάσαμε» ολοκληρώνει ο 24χρονος Μάζεντ, «δεν μας μένει παρά η ζωή μας και αυτήν, εγώ προσωπικά, τη χαρίζω στη Χαμάς».

Ακρως αντίθετο κλίμα επικρατεί στο Αριμάλ, το εμπορικό κέντρο της πόλης. Οι Παλαιστίνιοι που είχαν ένα σχετικά υψηλότερο βιοτικό επίπεδο προτού η Χαμάς πάρει τον έλεγχο της περιοχής το 2007, εμφανίζονται εξαγριωμένοι με την ισλαμιστική οργάνωση. Οσοι, δε, την ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, απογοητευμένοι από τη Φατάχ, βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο. Χωρίς να πιστεύουν ότι ο Μαχμούτ Αμπάς είναι ικανός να αλλάξει κάτι, ορκίζονται ότι δεν θα υποστηρίξουν ποτέ ξανά τη Χαμάς. Ο Αμζάντ Μίλαντ έχει ένα μαγαζί με γυναικεία αξεσουάρ.

Οπως επισημαίνει, «αυτή η περίοδος είναι η χειρότερη από όσες θυμάμαι εγώ, οι γονείς μου και οι γονείς των γονιών μου». Από την πλευρά του, ο 29χρονος Ντίγια Αλμιντάνα, που διατηρεί μαγαζί με ρούχα, θεωρεί άδικο να κατηγορούνται οι άλλοι Αραβες για το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει τη Γάζα η Χαμάς. «Μπορεί να κλείσω το μαγαζί σε λίγες ημέρες γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ανανεώσω το εμπόρευμα», μας λέει προσθέτοντας ότι «πολλά τούνελ ανεφοδιασμού έχουν καταστραφεί». Εξίσου θυμωμένος είναι ο 25χρονος ηλεκτρολόγος Μοχάμεντ. Οπως υποστηρίζει, «η Χαμάς μάς έβαλε στο μάτι του κυκλώνα και έχασε μόνο 42 μαχητές... εμείς οι υπόλοιποι πληρώσαμε τον λογαριασμό».

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ   
xaritatou@pegasus.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc