Επιστήμη | 20.01.2009

Καυτή χρονιά το 2009

Το κλίμα γίνεται ολοένα και πιο θερμό. Πολλαπλασιάζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι εναλλαγές ανάμεσα στο θερμό και το ψυχρό. Για το 2009 Βρετανοί μετεωρολόγοι προβλέπουν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Ο τροπικός Ειρηνικός Ωκεανός βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό την επήρεια του ψυχρού ρεύματος Λα Νίνια. Κατά τη διάρκεια του χρόνου όμως η ψυχρή αυτή φάση θα περάσει, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας θα ανέβει και έτσι θα επηρεάσει τον μέσο όρο της θαλάσσιας θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόβλεψη των Βρετανών μετεωρολόγων: «Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις μας το φαινόμενο Λα Νίνια σύντομα θα υποχωρήσει. Γι’ αυτό περιμένουμε ότι το 2009 θα είναι πιο θερμό σε σχέση με το 2008. Μάλιστα θα είναι μια από τις πέντε πιο ζεστές χρονιές που έχουμε καταγράψει.»

 

Αυτά δηλώνει ο Ντογκ Σμιθ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας μακροπρόθεσμων προβλέψεων της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Η πρόγνωσή του για το 2009 είναι ότι ο μέσος όρος της θερμοκρασίας της γης θα κυμανθεί στους 14,44 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν μισό βαθμό περισσότερο από το διάστημα 1960 - 1990.

 

 

Μετά το 2009 προβλέπεται η εμφάνιση του Ελ ΝίνιοΣχεδιάγραμμα με τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια του Ειρηνικού, 2006Σχεδιάγραμμα με τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια του Ειρηνικού, 2006

 

Οι μετεωρολόγοι μπορούν με τα διάφορα μοντέλα μετρήσεων που διαθέτουν να κάνουν προβλέψεις ακόμα και για μια δεκαετία. Προς το παρόν προβλέπουν μια ανάπαυλα ανάμεσα στους αιώνιους αντίπαλους του Ειρηνικού ωκεανού, τα ρεύματα Ελ Νίνιο και Λα Νίνια.

 

Σημαντική διαπίστωση, διότι τα καιρικά σκαμπανεβάσματα στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν επηρεάζουν μόνον σε τοπικό επίπεδο το κλίμα, αλλά σε παγκόσμιο.

Ο μετεωρολόγος Ρομπ Άλαν, συνεργάτης στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, λέει ότι τα δύο αυτά ρεύματα, Ελ Νίνιο και Λα Νίνια, «είναι ένα ‘πηγαινέλα’ ανάμεσα σε δυο ακραίες καταστάσεις. Και σημαίνει διαφορές θερμοκρασίας μέχρι δυο, τρεις ή και τέσσερις βαθμούς Κελσίου.»

 

Η κατάσταση παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά το 2009, όπου το μεγάλο ερώτημα πότε θα εμφανιστεί και πάλι το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που θα αυξήσει προς τα πάνω τις θερμοκρασίες, τίθεται πια επί τάπητος, αλλά ο Βρετανός μετεωρολόγος Ντογκ Σμιθ επισημαίνει:«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει. Με μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούμε να προβλέψουμε μόνον τρεις μήνες πιο πριν από την εμφάνισή του. Πιθανότατα το 2010 ή το 2011 θα υπάρξει και πάλι το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Και τότε, περιμένουμε πως θα ξεπεραστούν όλα τα ρεκόρ που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα.»

 

Το 2009 αναμένεται και πολιτικά να είναι ένα θερμό έτος.

Το πρωτόκολλο του Κιότο θα γίνει και πάλι αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Οι ειδικοί προβλέπουν περαιτέρω αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων ρύπων. Και όσο συμβαίνει αυτό, κάθε άλλο παρά παρήγορη είναι η κατάσταση. 

 

Mrasek/Ρηγούτσου

 dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»