Η Ευρώπη Σήμερα | 20.01.2009

Αμυντική βιομηχανία - μεγάλο ελληνογερμανικό ενδιαφέρον

Ήταν ένα μεγάλο βήμα για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας: μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις και αναβολές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο οδηγίας για ενιαίους κανόνες στις προμήθειες αμυντικού υλικού.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. θα εξοικονομούσαν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν διέθεταν έναν κοινό συντονισμό αμυντικής δράσης.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Αγγελάκας υποστηρίζει ότι η νέα νομοθεσία εξασφαλίζει διαφάνεια στις προμήθειες, αλλά και μία καλύτερη σχέση κόστους-απόδοσης για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία:

«Μέχρι σήμερα είχαμε εθνικές νομοθεσίες για το καθεστώς αμυντικών προμηθειών, με αποτέλεσμα το κάθε κράτος - μέλος να προχωρά σε διαγωνισμούς με προδιαγραφές που το ίδιο θέτει. Όταν κάνει διαγωνισμούς...» δηλώνει ο κ. Αγγελάκας στην Deutsche Welle. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο στρεβλώνει την ενιαία αγορά και τις ίσες ευκαιρίες που θα είχαν οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες για να συμμετάσχουν. Πρακτικά τώρα και πολιτικά αυτό που έχει σημασία είναι να τονώσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Διότι πολλά κράτη μέλη συνάπτουν συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε., κυρίως τις ΗΠΑ, χωρίς ταυτόχρονα η αμερικανική βιομηχανία να κάνει το αντίστοιχο, δηλαδή να προτιμά ευρωπαϊκά αμυντικά προϊόντα»

Η γερμανική παράδοσηΔομή της εταιρείας EADS που παράγει και 'αμυντικά συστήματα' Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Δομή της εταιρείας EADS που παράγει και 'αμυντικά συστήματα'

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την γαλλο-βρετανική διακήρυξη του Σαν Μαλό για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία. Αλλά και οι Γερμανοί ευρωβουλευτές πρωτοστατούν στις εκκλήσεις για πανευρωπαϊκή δράση. Την αρχή έκαναν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Καρλ φον Βογκάου και ΄Ελμαρ Μπροκ, άλλοτε συνεργάτες του Χέλμουτ Κολ. Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι Φιλελεύθεροι με τον Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, ο οποίος υπογράφει και την εισηγητική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις αμυντικές προμήθειες.

«Στο μέλλον θα έχουμε πολύ περισσότερους δημόσιους διαγωνισμούς για την προμήθεια αμυντικού υλικού» προβλέπει ο Γερμανός ευρωβουλευτής, μιλώντας στην Deutsche Welle. «Θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά εξοπλισμών και να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων»

Leopard II A4Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Leopard II A4Οι ελληνικές ευκαιρίες

Σήμερα η Ελλάδα διαθέτει σχεδόν το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα. Περισσότερες από εκατό ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Αγγελάκας υποστηρίζει ότι με τη νέα οδηγία οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να επεκταθούν και εκτός συνόρων :

«Ειδικότερα για την πατρίδα μας την Ελλάδα είναι σημαντική η οδηγία, γιατί δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη, ακόμα κι αν αναθέτουν σε έναν ανάδοχο μία αμυντική προμήθεια, να του υποδεικνύουν ποιούς υποκατασκευαστές (subcontractors) θα επιλέξει» επισημαίνει ο ΄Ελληνας ευρωβουλευτής. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, γιατί έχουμε πολλές επιχειρήσεις αμυντικού υλικού που λειτουργούν ως υπεργολάβοι για μεγάλους προμηθευτές. Τώρα δίνεται η ευκαιρία να αυξηθούν οι αναθέσεις στις μικρές ελληνικές βιομηχανίες αμυντικού υλικού».

«Τα αντισταθμιστικά οφέλη»Σταφίδες ...αντί όπλων!Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σταφίδες ...αντί όπλων!

Το πιο διαμφισβητούμενο σημείο της οδηγίας ήταν τα περίφημα «αντισταθμιστικά οφέλη». Πρόκειται για ιδιαίτερες διμερείς συμφωνίες πολιτικού χαρακτήρα, οι οποίες επισυνάπτονται σε συμβάσεις προμηθειών και παρέχουν στον αγοραστή επιπλέον κίνητρα ή διευκολύνσεις.

Γάλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι στο γαλλικό υπουργείο Άμυνας υπήρχε κάποτε η επονομαζόμενη «πτέρυγα της σταφίδας», ένα ολόκληρο τμήμα εμπειρογνωμόνων με αποστολή να αυξήσει τις εισαγωγές ελληνικών σταφυλιών προς τη Γαλλία, διότι αυτό είχε συμφωνηθεί ως «αντιστάθμισμα» για την αγορά γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού. Η νέα οδηγία της Ε.Ε. απαγορεύει παρόμοιες διμερείς συμφωνίες και επιβάλλει περιοριστικούς όρους στα αντισταθμιστικά οφέλη, χωρίς ωστόσο να τα καταργεί, τονίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ:

«Δεν επιτρέπονται συμφωνίες που προβλέπουν αντισταθμιστικά οφέλη χωρίς καμία αιτιολογία, ή έστω με την αιτιολογία ότι πρόκειται για συνήθη εμπορική πρακτική. Είναι παράνομη αυτή η εμπορική πρακτική, γιατί στρεβλώνει τον ανταγωνισμό» δηλώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής, αλλά διευκρινίζει: «Πρέπει να αποδεικνύεται ότι αυτές οι συμφωνίες σχετίζονται άμεσα με την εθνική ασφάλεια. Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, κανείς δεν πρόκειται να απαγορεύσει τα αντισταθμιστικά οφέλη».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο .dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc